Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Británie je bezpečným útočištěm válečných zločinců

  • britanie-zlocinci
V Británii žije rekordní počet údajných masových vrahů, což z této země činí světovou baštu válečných zločinců, oznámil britský deník The Independent s odvoláním na zdroje Aegis Trust, humanitární organizace, která bojuje proti genocidám ve světě.

Jsou mezi nimi vysocí činitelé režimu Saddáma Husajna, člen Kriminální vyšetřovací služby z Mugabeho Zimbabwe nebo například náčelník konžské policie, který se během jednoho rozhovoru pro média ke zločinu sám přiznal.

Ačkoli ministerstvo vnitra předalo jména 51 válečných zločinců, kteří v Británii žijí, policii, ani jeden z nich neskončil před soudem. Dalším pěti stovkám podezřelých ze spáchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti bylo v Británii v minulých pěti letech odepřeno povolení k pobytu nebo zamítnuta žádost o azyl.

Speciální policejní oddělení pro vyšetřování válečných zločinů bylo ve Scotland Yardu zrušeno v roce 1999, kdy stanuli před soudem poslední nacističtí zločinci žijící v Británii. Po nich se ale na ostrovy přestěhovali zločinci z bývalé Jugoslávie, Rwandy, Demokratické republiky Kongo, Somálska nebo Dárfúru.

The Independent v této souvislosti jmenuje šestapadesátiletého Rwanďana Célestina Ugirashebuju, který nyní pracuje jako pečovatel v Essexu. V roce 1994 však ve své vlasti předsedal jednáním, na nichž se rozhodovalo o vraždění Tutsiů.

Dále jsou zmíněni například Charles Munyaneza (51, Bedford), který ve Rwandě údajně utvářel a cvičil milice, Mile Bosnic (54, Gloucester) , který je v Chorvatsku hledán pro masové vraždy, mučení a věznění Chorvatů během války na Balkáně a byl zatčen minulý měsíc na základě chorvatského zatykače, nebo například bývalý bosenský viceprezident Ejup Ganic, který je obviněný ze smrti jugoslávských vojáků v Bosně v roce 1992. Minulý měsíc byl tento v USA vystudovaný inženýr zatčen na základě srbského zatykače na londýnském letišti Heathrow. Jakoukoli vinu popírá.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře