Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Neděle, která může změnit Francii - Marine Le Penová před 2. kolem regionálních voleb. Otevírají se Marině Le Penové dveře do Elysejského paláce na rok 2017?

Emil Kalabus

Sledujeme drama, které vyvrcholí nedělními volbami.

Strach z vítězství Marine Le Penové ve 2. kole regionálních voleb nutí francouzské politiky k zoufalým činům. Vedení Socialistické strany prezidenta Francoise Hollanda se rozhodlo vytvořit "barikádu proti Národní frontě". Svým kandidátům, kteří v prvním kole voleb skončili až na třetím místě, doporučilo, aby se z dalšího boje stáhli a raději v druhém kole oficiálně podpořili Republikány bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Teroristické útoky z 13. listopadu, při nichž zemřelo 130 lidí, mohou přepsat politickou mapu Francie.

  • nedele-ktera-muze-zmenit-francii-marine-le-penova-pred-2-kolem-regionalnich-voleb-oteviraji-se-marine-le-penove-dvere-do-elysejskeho-palace-na-rok-2017


Minulou neděli se Národní fronta (FN) v regionálních volbách ukázala s 27,7 procenty jako největší síla. Tři týdny po útocích v Paříži hlasovalo více než šest milionů francouzských občanů pro tuto „xenofobní a islamofobní“ stranu, která ve 13 francouzských regionech skončila na prvním místě.
Konzervativní strana střední třídy kolem bývalého presidenta Nicolase Sarkozyho se s 26,7 procenty umístila jako druhá, když vládnoucí Socialistická strana presidenta Francois Hollanda skončila s 23,1 procentem na třetím místě.

Kdo bude mít v budoucích regionálních shromážděních většinu a bude tudíž jmenovat regionální hejtmany, o tom se rozhodne v neděli ve druhém kolem voleb. Vedení Socialistické strany prezidenta Francoise Hollanda se rozhodlo vytvořit "barikádu proti Národní frontě". Svým kandidátům, kteří v prvním kole voleb skončili až na třetím místě, doporučilo, aby se z dalšího boje stáhli a raději v druhém kole oficiálně podpořili Republikány bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Tato strategie, jak zamezit Národní frontě ve vítězství, zřejmě zabrala. Zatímco v prvním kole lidé hlasují na základě svých dlouhodobých preferencí, nyní velká část z nich v praxi volí kandidáta, kterého by si za normálních okolností nevybrala.

Vítězství Národní fronty Marine Le Penové v prvním kole regionálních voleb je logickým důsledkem hromadné migrace, kterou zapříčinily strany, praktikující politiku otevřených dveří vůči takzvaným uprchlíkům. Francouzům v dnešní aktuální politické situaci nezbývá nic jiného, než-li volit stranu, která de facto bude bránit jejich tradiční hodnoty. V programu Národní fronty figuruje zvyšování daní z dovozu, požadavek na referendum o vystoupení z eurozóny a snížení věku pro odchod do důchodu.

Strach z vítězství Marine Le Penové ve 2. kole regionálních voleb nutí francouzské politiky k zoufalým činům a tak dělají všechno proto, aby Marine Le Penová nakonec neuspěla. Pokud Marine Le Penová v regionálních volbách neuspěje, může to zkusit v roce 2017 v prezidentských volbách.

V květnu se na webu www.stalo-se.cz psalo na téma prezidentských voleb ve Francii.

Více než 70 % Francouzů si nepřeje, aby na prezidenta země kandidoval Nicolas Sarkozy v prezidentských volbách ve Francii v roce 2017, vyplývá to z údajů průzkumy zveřejněných v květnu agenturou Odoxa. Co se týče současného prezidenta s výrazem imbecila, tak to jsou Francouzi ještě více kritičtí. Podle mínění 77 % dotázaných je pro ně kandidatura Françoise Hollande na prezidenta v roce 2017 nepřijatelná.

Co se týče podpory na pravé části politického spektra, kam se snaží Sarkozy zařazovat, tak tam je to lepší, ovšem celých 51 % voličů pravicových stran odmítá kandidaturu Sarkozyho.
Předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová do průzkumu nebyla zařazena, jelikož pouze Hollande a Sarkozy byli již ve funkci prezidenta a oznámili další kandidaturu. Nicméně výsledky průzkumu ukazují, že prezidentem asi nebude ani Sarkozy a ani Hollande.

Evropské volby ve Francii, tedy volby do Evropského parlamentu znamenaly vítězství pro Národní frontu. Odpor k bývalým prezidentům může Marině Le Penové otevřít dveře do Elysejského paláce.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře