Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Karzáí zpochybňuje „spolehlivost“ USA

  • karzai-hamid
Po osmi letech v čele Washingtonem podporované loutkové vlády a poté, co USA označily srpnové volby s více než milionem zfalšovaných hlasů za úspěch, by se zdálo, že by Hamíd Karzáí měl svým ochráncům projevit nějakou tu vděčnost. On ale dva týdny před druhým kolem voleb znovu hraje kartu „rozporů" s mezinárodními okupačními silami.

Zatímco tak ve světě stále více sílí pochybností, zda-li je afghánská vláda alespoň trochu solidním partnerem pro pokračování války, Karzáí zveřejnil videonahrávku, na níž ostře zkritizoval USA a nadhodil otázku, zda jsou USA vůbec spolehlivým partnerem pro Afghánistán.Je to už jakési deja vu - stejnou rétoriku Karzáí použil ve volební kampani už před prvním kolem voleb, z nichž vydoloval přes milion neexistujících hlasů. Tehdy také tvrdil, že je jediný vůdce, který je schopen změnit destruktivní americkou taktiku v Afghánistánu.

Jeho protikandidát Abdalláh Abdalláh mezitím poskytl rozhovor CNN, v němž prohlásil, že je pro USA spolehlivějším partnerem než Karzáí. Tato pozice snaživé loutky mu ale u voličů může jen uškodit, neboť nálady v Afghánistánu jsou silně protiamerické. V Kábulu se o víkendu uskutečnila masová demonstrace, jejíž účastníci pálili Obamovy figuríny. Roznětkou nepokojů se stala zpráva, podle níž američtí vojáci zničili mešitu a spálili jeden výtisk koránu. Afghánská policie do davu převážně studentů Kábulské univerzity zahájila palbu, nicméně náměstek předsedy afghánského parlamentu Sáleh Saldžokí demonstrantům požehnal s tím, že mají podporu parlamentu.

Podobné protesty se minulý týden konaly i v jiných afghánských městech.

Abdalláhova snaha vlichotit se Bílému domu tak mlže být silně kontraproduktivní, tím spíš, že samotné Spojené státy potřebují jakousi virtuální rozepři s afghánským vedením, neboť jim to poskytuje obětního beránka, na kterého lze bezbolestně svalovat vinu za pokračující selhávání vojenské taktiky.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře