Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Izrael: osady jako jaderné zbraně – také se o nich nesmí mluvit

  • benny-netanyahu
Poté, co izraelské oznámení o stavbě dalších 1600 bytových jednotek pro židovské osadníky v arabském východním Jeruzalémě spolehlivě pohřbilo bez tak jen formálně existující možnost obnovení mírových jednání s palestinskou samosprávou, vyjádřila izraelská vláda ochotu budovat „důvěru", ovšem jen pokud přitom nebude muset zrušit svou osadnickou expanzi, což je přitom vlastně ale to jediné, co Palestinci požadují.

Izrael se nyní s Obamovou administrativou údajně dohodl na politice na principu „neptej se, nemluv". Spočívá v tom, že Izrael bude dál beztrestně osídlovat a etnicky čistit východní Jeruzalém, nebude už ale o těchto svých plánech v médiích mluvit tak hlasitě, jak tomu bylo doposud. Maně to připomíná situaci kolem izraelských jaderných zbraní - všichni vědí, že je Izrael má, ale z jakési podivné slušnosti o tom nemluví.

Výměnou za to prý je Netanjahuova vláda připravena nabídnout palestinské straně gesta dobré vůle v podobě zrušení některých check-pointů na okupovaném západním břehu Jordánu nebo propuštění některých vězňů.

Zatímco se ale Netanjahu snaží tímto poměrně bizarním způsobem uhladit roztržku s Bílým domem, obává se, že k tomu bude muset přidat i některé formální kroky, které mohou uvést jeho krajně pravicovou koalici do varu. Například ultraortodoxní strana Šas ve čtvrtek Baracka Obamu označila za „Palestince, který hází kameny". Právě ze strany Šas je ministr vnitra Eli Jišaj, který odstartoval konflikt s Washingtonem, když v době návštěvy viceprezidenta Joe Bidena v Izraeli, kde chtěl oživit mírový proces, oznámil další výstavbu židovských domů ve východním Jeruzalémě. Pokud by se Netanjahu od nastoupené politiky chtěl distancovat byť jen slovně a zachránit tak, co se dá, hrozí, že Šas vystoupí z vlády a položí ji.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře