Facebook Twitter RSS

Kostelecké uzeniny – tvůrce hororových zážitků

  • kostelec
Pátek večer a vracím se ze společenské akce a dostávám netlumitelnou chuť na utopence. Utopence nelze vyrobit za půl hodiny doma, takže zbývá pouze možnost někde je koupit. Naštěstí mám po cestě supermarket, rychle kupuji Utopence od Kosteleckých uzenin a lehce slintaje pokračuji k domovu. 

 

První kousnutí do utopenců mě zarazilo. Co to je za chuť? Takhle špekáčky nechutnají. Není to zkažené? Dívám se na sklenici se zbytkem „utopenců“. Barva je dobrá. Znovu kousnu a zase ta hnusná chuť. Začínám tušit, co jsem udělal špatně. V tom spěchu jsem si nepřečetl složení výrobku na sklenici. Beru tedy produkt do ruky a čtu: 

• strojově oddělené kuřecí maso ( 40 % ) 
• vepřové sádlo ( 15 % ) 
• vepřové maso ( 10 % ) 
• vepřová kůže ( 10 % ) 
• drůbeží maso ( strojně oddělené 5 % ) 
• pitná voda 
• mouka pšeničná 
• bramborový škrob 
• jedlá sůl 
• sójová bílkovina 
• cibule ( 15 % ) 
• E260 kyselina octová
• feferonky (  5% ) 
• E250 dusitan sodný
• E450 difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )
• E451 trifosforečnany – sodný a draselný
• přírodní koření 
• dextróza 
• E301 askorban sodný ( L-askorban sodný )
• E621 L-glutaman sodný
• E322 lecitiny (sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy)
• E412 guma guar
• E120 košenila, kyselina karmínová, karmíny


Jakmile jsem složení dočetl, věděl jsem, že můj zážitek nemůže zůstat bez odezvy. Proč složení takové pochutiny, jakou je špekáček, připomíná u Kosteleckých uzenin soupis svinstva? Jak je možné, že tam mají jen 5 % vepřového masa? Napadly mě dva důvody: 

1. Nevědí, jak se špekáčky dělají. – To je smutné, protože by to ukazovalo na jejich totální nekompetenci. Bylo by nutné řešit, jak je možné, že firma, která neumí dělat tento výrobek, jej může prodávat na českém trhu. Pokud platí tato varianta, přikládám správné složení špekáčku níže. 

2. Šidí složení, aby vydělali víc peněz. – Tato varianta je mnohem smutnější, protože znamená, že firma Kostelecké uzeniny se záměrně chová velmi neeticky. Pokud je tento důvod pravdivý, pak by se jednalo o normální sprosté šizuňky a je povinností spotřebitelů nenechat si to líbit. Doma v knihovně mám publikaci České masné výrobky a abych technologům v Kosteleckých uzeninách konstruktivně pomohl, přikládám složení receptu: 

1. Hovězí přední namleté na jemno – 35,5 % 2. Tučné vepřové i s kůží – 20,4 % 
3. Maso z hovězích hlav na jemno – 3 % 
4. Vepřové kůže – 1,5 % 
5. Hřbetní sádlo do vložky – 27 % 
6. Solící směs (Praganda) – 0,24 % 
7. Koření – pepř, muškátový ořech, česnek, paprika 
8. Pšeničná mouka hrubá – 3,2 % 
9. Pitná voda – 19 % 

Vážení pánové a dámy z Kosteleckých uzenin, takto se to dělá. Připadá mi mírně trapné, když já laik musím poučovat profesionály o tom, jak vypadá špekáček. Když dostanu chuť na utopence, chci jíst utopence. Nechci jíst kuřecí separát, modifikovaný škrob, zvýrazňovač chuti nebo zahušťovadlo. Takové suroviny si strčte třeba do … mrazáku. Žijeme v relativně svobodné společnosti a nikomu nelze upřít právo něco vyrábět a prodávat. Problém je, když to začne prodávat pod názvem, který naznačuje, že se jedná o něco jiného, než to ve skutečnosti je. Nelze prostě vyrábět papírovou skládačku podlouhlého tvaru a nazývat to „bota“. Nelze vyrábět slanou hmotu z modifikovaného škrobu a E621 a nazývat to „uzenina“. Vážené Kostelecké uzeniny, nenutím vás, abyste přestali dělat své výrobky. Jen je prosím přejmenujte na odpovídající název. Zde je několik návrhů, které mi přijdou odpovídající a použitelné: 

• Kořeněná hmota v octovém nálevu s cibulí 
• Utopená hmota buřtového typu 
• Kostelecké tajemství 

Současně by bylo vhodné zvážit používání slova „uzeniny“ v názvu společnosti. Poznámka pro milovníky masa a uzenin:
Prosím hledejte kvalitu, vyžadujte kvalitu, čtěte složení (i když spěcháte, jako já včera). Tento text můžete považovat buď za otevřený dopis Kosteleckým uzeninám nebo za recenzi jednoho výrobku. Pokud to vidíte stejně, linkujte na tento článek, aby byl ve vyhledávači slušně vysoko. Otázka pro pracovníky v Kosteleckých uzeninách: Vy tohle jíte nebo to jenom vyrábíte? Fakt by mě to zajímalo… 

Tady se můžete podívat jak to vypadá v syrovém stavu 
http://www.stream.cz/peklonataliri/669348-peklo-na-taliri-rozborka-utopence
Kolik ta dobrota stojí? 

680g 55,90 – 67,50 Kč/4,25 euro/2.85,- £ (oni to vyváží do Anglie) 
380g 33,90 – 44,90 Kč

 

podporte-width