Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Založení iniciativy Otevřená města - Brno 21.10.2105

Dobrý den, včera byla založena v Brně iniciativa Otevřená města. Pirátksý radní pro transparentnost a IT v Brně Jiří Ulip stál u zrodu této iniciativy-spolku. Bylo zvoleno její vedení, kde zasedl například Oldřich Kužílek. 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Oldřich_Kuž%C3%ADlek

Předsedou výboru byl zvolen Marcel Kolaja. 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Marcel_Kolaja

Více informací v následující tiskové zprávě a blogu Jiřího Ulipa.

http://www.zitbrno.cz/otevrene-brno/.

Ulip iniciativu komentuje ""Od Otevřených měst si slibujeme, že zvýší zájem o tvorbu nebo i modifikace existujícího svobodného softwaru tak, aby plnil specifické potřeby samospráv. Ano,  jednotlivé samosprávy si sice už teď mohou zadávat vývoj na vlastní pěst, ale pak i samy nesou náklady. Pokud se při vývoji spojí, budou i náklady sdílené. Jakmile se ukáže, že vývoj konkrétního řešení je v zájmu velké části členů, budou pak moci Otevřená města jeho vývoj finančně i organizačně podpořit."

Dalšími, tzv. přidruženými členy se chtějí stát neziskové organizace Frank Bold, Oživení, dále econlab či OpenAlt.

Děkuji za váš čas.
Pěkný den.
Ivan Bartoš - Piráti 
603 415 378
  • zalozeni-iniciativy-otevrena-mesta-brno-21-10-2105

Spolek obcí Otevřená města, který právě odstartoval, chce prosadit vlastní otevřený registr smluv

Tisková zpráva, Otevřená města, 21. 10. 2015

 

Dnes se v Brně sešli zástupci měst a obcí z nejrůznějších koutů republiky u příležitosti zakládající konference spolku Otevřená města. Bylo zvoleno vedení spolku, ke členství se přihlásily obce z celé republiky.

 

 

Spolek si klade za cíl zajistit otevřené fungování samospráv členských měst díky užší spolupráci mezi městy, obcemi a dalšími veřejnými institucemi. Mimo jiné chce prosadit nástroje jako je například registr smluv otevřený pro všechny samosprávy, splňující jejich individuální požadavky.  

 

K prvním členům spolku se připojila celá řada obcí mezi nimi Brno i jeho městská část Brno-Střed, dále Česká Lípa, Nové Město na Moravě, Hradec Králové nebo Mariánské Lázně. Praha má zastoupení prostřednictvím městské části Praha 5, 6, 7 a Praha – Ďáblice, dále obce Psáry a Černošice.

 

„Hlavním cílem spolku Otevřená města je platforma, ve které budou moci obci zveřejňovat smlouvy a další dokumenty. Platforma vznikne do konce roku z členských příspěvků členů za zhruba milion korun“, uzavírá Marcel Kolaja, předseda výboru spolku.

Dalšími, tzv. přidruženými členy se chtějí stát neziskové organizace Frank Bold, Oživení, dále econlab či OpenAlt.

 

Spolek je otevřen dalším členům, kteří mohou od teď podávat přihlášky ke členství.

 

Organizaci povede pětičlenný výbor, který byl zvolen ve složení:

 

Marcel Kolaja (člen komise informatiky a otevřenosti, Brno) – předseda výboru

Ladislav Něšněra (OpenAlt z. s.) – člen výboru

Viktor Čahoj (radní, Praha 5) – člen výboru

Oldřich Kužílek (zastupitel, Praha 6) – člen výboru

Michal Šmarda (starosta, Nové Město na Moravě) – člen výboru

 

Kontrolorem organizace byl zvolen Martin Šebek z Černošic.

 

Kontakty:

www.otevrenamesta.cz

Možnosti zapojení a vznik projektu: Lenka Franková, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." target="_blank">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 776818765

Cíle projektu, právní aspekty organizace, zakládající dokumenty: Jakub Michálek, 775 978 550

"Od Otevřených měst si slibujeme, že zvýší zájem o tvorbu nebo i modifikace existujícího svobodného softwaru tak, aby plnil specifické potřeby samospráv. Ano,  jednotlivé samosprávy si sice už teď mohou zadávat vývoj na vlastní pěst, ale pak i samy nesou náklady. Pokud se při vývoji spojí, budou i náklady sdílené. Jakmile se ukáže, že vývoj konkrétního řešení je v zájmu velké části členů, budou pak moci Otevřená města jeho vývoj finančně i organizačně podpořit."

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře