Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Tisková zpráva k jednání ,,Bukurešťské devítky“ dne 28.2.2019

Žádáme českého prezidenta, aby bez znalosti názoru veřejnosti nepřistoupil k podepsání jakékoliv deklarace v rámci NATO, o jejímž obsahu není veřejnost informována.

  • tiskova-zprava-k-jednani-bukurestske-devitky-dne-28-2-2019
 

Původní Bruselský pakt (Belgie, Francie, Lucembursko, Nizozemsko a Velká Británie) byl změněn vlivem Spojených států a Kanady s pozváním Dánska, Islandu, Itálie, Norska a Portugalska na Severoatlantickou alianci, která vznikla 4. dubna 1949 na základě ustanovující Washingtonské smlouvy. Řecko a Turecko se staly členy NATO 18. února 1952.

 

10 let po nejstrašnější válce světa vyvolané nacistickým Německem, po níž zůstaly desítky milionů zabitých a další milióny povražděných v německých koncentračních táborech, vstoupila 6.května 1955 do NATO Spolková republika Německo.

 

Reakcí na tuto provokaci vznikla dne 14. května 1955 Smlouva o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci (Varšavská smlouva) států Polska, Maďarska, Albánské republiky, Bulharska, Rumunska, Československa a Svazu sovětských socialistických republik. Německá demokratická republika přistupuje k smlouvě v roce 1956.

 

Polsko, Maďarsko a Česká republika k NATO přistoupily 12.března 1999 a Bulharsko, Rumunsko, Lotyšsko, Litva a Estonsko 29. března 2004.

Oslava 70. let vzniku NATO je z pohledu přistoupení jednotlivých členů ,,Bukurešťské devítky“ do NATO nepochopitelná, nelogická a v rozporu s historickými a morálními hodnotami.

 

Lze možná slavit 20 let od přistoupení České republiky, Polska a Maďarska do NATO, avšak spolu s připomenutím vybombardováním Jugoslávie 24.března 1999.

 

Lze slavit 15 let od přistoupení Slovenska, Rumunska, Bulharska, Estonska, Lotyšska a Litvy do NATO, avšak spolu s připomenutím vzniku vojenských základen U.S. Army na těchto suveréních územích.

 

Co nelze slavit a  pochopit, že opět za zády obyvatel ,,Bukurešťské devítky“ bude podepsána v Košicích prezidenty společná deklarace, týkající se aktuálních bezpečnostních témat.

 

Když si občané své politické představitele platí, tak mají samozřejmě právo dopředu vědět, jaká budou projednávána témata, o jakou obranu proti kybernetickým hrozbám, šíření dezinformací a propagandy se jedná.

Za Iniciativu NE základnám ČR, z.s.
Eva Novotná, mluvčí

Vladimíra Vítová, České mírové fórum, předsedkyně

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře