Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Asociace nezávislých médií předávala Krameriovu cenu za nezávislou žurnalistiku za rok 2018

Ve čtvrtek 14.6.2018 od 16h proběhlo ve Slovenském domě v Praze předání III. ročníku Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku. Ocenění od předsedy Asociace nezávislých médií, Mgr. Stanislava Novotného, převzali:

  • asociace-nezavislych-medii-predavala-krameriovu-cenu-za-nezavislou-zurnalistiku-za-rok-2018

Alexandr Tomský – za dlouholeté výkony v oblasti politických komentářů


Jozef Leikert – za vynikající díla v oblasti literatury faktu

Jaroslav Bašta – za vynikající analytickou publicistiku

Pavol Dinka – za názorovou publicistiku v periodickém tisku

Dana Kyndrová – za vynikající dílo v oblasti dokumentární fotografie

Ján Kuciak – in memoriam za profesionální výkon novinářské práce, které dal nejvyšší oběť
 

V porotě zasedli:
Tomáš Kňourek, místopředseda Rady Českého rozhlasu
Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF Dnes
Radomír Pekárek, šéfredaktor První zprávy.cz
Vladimír Skalský, ředitel Slovenského domu
Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií

Fotogalerie: http://www.nezavislamedia.cz/asociace-nezavislych-medii-predavala-krameriovu-cenu-za-nezavislou-zurnalistiku-za-rok-2018/

Na závěr přečetl předseda ANM Stanislav Novotný otevřený dopis britské premiérce Terese Mayové ve věci Tommyho Robinsona, který byl dnes 15.6.2018 předán na britskou ambasádu v Praze.



Otevřený dopis Terese Mayové ve věci Tommyho Robinsona

Vážená paní premiérko,

Váš občan, Tommy Robinson, výrazně pomohl při odhalení činnosti nebezpečného násilnického gangu. Svou občanskou žurnalistikou upozornil na problém, před kterým odpovědné orgány dlouhá léta zavíraly oči. Suploval i práci profesionálních novinářů, kteří svojí nečinnost a zbabělost dlouhodobě omlouvali tzv. politickou korektností. Odměněn byl vězením a mediální kampaní, jež akcentuje jeho osobní problémy, které nijak nesouvisejí s jeho angažmá v boji proti vysoce nebezpečné chobotnici organizovaného zločinu.

Jedním z hlavních pilířů demokracie zůstává svoboda slova. Zavíráte-li ústa vlastním občanům, protože nechcete slyšet nepříjemnou pravdu, omezujete tak nejenom  svobodu slova, ale každým takovým aktem demontujete demokracii a tím i omezujete možnost nápravy nespravedlností a křivd. Je smutné, že právě toto musíme pozorovat v zemi, která na poli základních lidských práv a svobod patří mezi hlasité kritiky jiných.

 

V Praze 14. 6. 2018
 

za Asociaci nezávislých médií

Stanislav Novotný, předseda

http://www.nezavislamedia.cz/otevreny-dopis-terese-mayove-ve-veci-tommyho-robinsona/

Krameriovy ceny letos pojaty »federálně«

Mezi letošními nositeli Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku jsou mj. publicista a někdejší diplomat Jaroslav Bašta či zastřelený slovenský investigativní novinář Ján Kuciak. V roce 100. výročí založení Československa získali ocenění žurnalisté čeští i slovenští, protože obě mediální scény, ač jsou samostatné, se vzájemně ovlivňují.

»Letos cenu pojmeme ‚federálně‘, patříme tak nějak k sobě,« řekl v úvodu slavnostního předávání v prostorách Slovenského domu v Praze ve čtvrtek 14. června předseda Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný. Vladimír Skalský, ředitel Slovenského domu, vyzdvihl důležitost kritického myšlení v současném světě, zdůraznil nutnost vedení veřejné diskuse.

Komentáře »košaté osobnosti Jaroslava Bašty,« jak tohoto »revolucionáře, vězně, disidenta, stavaře, šachistu, archeologa, zpravodajce, velvyslance, spisovatele, publicistu, ministra…« přiblížil Jan Schneider, jsou provokativní a mají funkci zrcadla; Bašta, jenž pravidelně publikuje na serveru První zprávy, »výborně poukazuje na paralely doby«. Ocenění převzal »za vynikající analytickou žurnalistiku«.

 

Za Jána Kuciaka, který si ocenění nemohl převzít ze známých důvodů, poděkoval slovenský velvyslanec Peter Weiss. Pro vnímání žurnalistické poctivosti tohoto mladého novináře je podle Weisse důležité, že si obsahy svých článků vždy ověřoval. Kuciak získal ocenění in memoriam »za profesionální výkon novinářské práce, které dal nejvyšší oběť«.

Dalším oceněným je slovenský básník Jozef Leikert, sám zosobňující velké propojení mezi českou a slovenskou mediální scénou, také někdejší mluvčí a poradce prezidenta Rudolfa Schustera, první slovenský profesor kulturologie. Je novinářem a autorem literatury faktu (právě za ni jej porota ocenila), mj. významným odborníkem na 17. listopad 1939. Krameriovu cenu »za publicistiku v periodickém tisku« převzal i slovenský spisovatel a publicista Pavol Dinka, který hosty slavnostní události oslovil »Milá československá rodino«. »Když řeknete, co si myslíte, tak vás v médiích hlavního proudu roznesou na kopytech,« popsal svou profesionální zkušenost. Proto se cítí nejsvobodněji nyní, jako penzista.

Oceněna byla také česká dokumentární fotografka zaměřující se na humanistickou fotografii Dana Kyndrová a vydavatel, překladatel a publicista Alexander Tomský.

(mh)

FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře