Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (15.4.2024)

Na někdejších pozicích VSU v Avdijivce byly objeveny souřadnice pravoslavných chrámů

15.04.2024 - 10:53

Souřadnice umístění chrámů a klášterů v Doněcku, Makejevce a Jasinově ulici se našli v telefonech zabitých, ukrajinských vojáků, a to na bývalých pozicích ukrajinské armády v Avdijivce. Informoval o tom poradce šéfa DLR Igor Kimakovskij.

"Na někdejších, dělostřeleckých pozicích ozbrojených složek Ukrajiny bylo nalezeno několik telefonů, které patřily zesnulým ukrajinským vojákům. Část z nich se podařilo obnovit.

  • z-russkoj-vesny-15-4-2024
Ukázalo se, že jsou v nich zaneseny souřadnice cílů, mezi nimiž byly, jak se ukázalo, kostely v Doněcku, Makejevce, Jasinově a okolních obcích. Souřadnice byly zaneseny do specializovaného programu, který VSU aktivně využívá, " sdělil Kimakovskij TASS.

Kromě toho, jak upřesnil Kimakovskij, se podařilo zjistit, že VSU má za úkol zasahovat pravoslavné objekty v regionu.

"Nebudu prozrazovat všechny detaily, ale tento proces má své zámořské kurátory, podobně jako tomu bylo v Sýrii," dodal poradce.

Jak uvedla agentura TASS, DLR eviduje od roku 2022, ve společném centru pro kontrolu a koordinaci záležitostí, souvisejících s ukrajinskými, válečnými zločiny, téměř dvě desítky zničených chrámů a klášterů, a to v Doněcku, Makejevce a Jasinově. Nejtvrdší údery provádí ukrajinská armáda ve dnech církevních svátků.

Jedním z nich byla i Velikonoční noc v dubnu 2023. Během Velikonoční liturgie zaútočila ukrajinská armáda na katedrálu Spaso-Preobražen v centru Doněcku. V době útoku bylo v kostele několik desítek lidí. Při útoku zemřel jeden člověk a sedm bylo zraněno, včetně jednoho z duchovních.
 
 
---------------------------------------------------------
 
Íránským, raketovým úderem byly poškozeny izraelské, letecké základny-ABC News

15.04.2024 - 10:18

Nejméně devět íránských raket překonalo izraelský systém protivzdušné obrany a poškodilo dvě letecké základny, uvádí ABC News.

V důsledku masivního, víkendového úderu pět balistických raket zasáhlo leteckou základnu Nevatim a poškodilo dopravní letadlo C-130, ranvej a skladovací prostory, tvrdí americká média.

Další čtyři rakety zasáhly leteckou základnu v Negevské poušti.

Americké a izraelské úřady přitom oficiálně tvrdí, že Íránský útok nezpůsobil významnější škody.
 
 
---------------------------------------------------
 
Situace na frontě je "těžší"

Vůdce Kyjevského režimu, Volodymyr Zelenskij, prohlásil, že situace na frontě je "stále těžší".

"Během horké fáze války je situace na frontě vždy složitá, ale v těchto dnech — a zejména v Doněckých destinacích — je to ještě těžší," prohlásil ve svém večerním projevu.

Dodal, že: "na Ukrajině už měsíce čekáme na zásadní balík podpory".

Jak již dříve informovalo "Ruské jaro", o zhoršující se situaci na frontě hovořil rovněž šéf ukrajinské armády Syrskij.
 
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Izraelská armáda představila "širokou škálu možností" své reakce na íránský,  raketový útok

15.04.2024 - 6:57

Izraelská vláda sama rozhodne o konkrétní odpovědi na íránský útok, a to v pondělí nebo v příštích dnech, uvedla televize ABC News s odvoláním na mluvčího izraelské armády (Cachal), Petera Lernera.

Odpovědí Cachal může nebo také nemusí být přímý úder, " mezi těmito dvěma scénáři existuje mnoho různých variací, " uvedl.

"Jen proto, že se nám podařilo zachytit iránské, vzdušné prostředky, nesmíme podcenit to, co Írán udělal." "Nemůžeme to brát na lehkou váhu," citovala Lernera ABC News.

"Izraelská vláda rozhodne o dalších krocích" v pondělí nebo v nejbližších dnech", uvedla televize.

Lerner rovněž zdůraznil, že Cachal již předložil izraelské vládě celou škálu možností, jak reagovat na Íránský útok, včetně možnosti neútočit na íránské území.
 
 
-------------------------------------------------------------------
 
Bývalý, americký úředník vyzval Izrael, aby zničil Íránský program jaderných zbraní

15.04.2024 - 5:00

Bývalý poradce Bílého domu pro národní bezpečnost, John Bolton, řekl televizní stanici CNN, že Izrael by měl zvážit možnost "zničení íránského, jaderného programu", a to v reakci na íránský útok.

Dále prohlásil, že tento útok je rozsáhlým selháním izraelské a americké politiky odstrašování. Podle něj by měla být reakce Izraele na kroky Íránu "mnohem silnější".

"V tuto chvíli je téměř jisté, že žádná z (Iránem vypálených— pozn. red.) raket neobsahovala jaderné hlavice, ale nikdy nemůžete říci, kdy bude další ostřelování, další salva balistických raket, a ta už možná jaderné hlavice obsahovat bude.

Mezi četnými cíli, které by měl Izrael zvážit, je tedy i možnost zničení íránského, jaderného programu," prohlásil Bolton.

Vyjádřil naději, že americký prezident Joe Biden se od tohoto nebude snažit odradit izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Íránský sbor strážců islámské revoluce (XIR, elitní jednotky ozbrojených sil) v noci na neděli uvedl, že útočí na izraelské území v reakci na to, že izraelské letectvo zničilo na začátku dubna íránský konzulát v Sýrii.

Do útoku se, podle různých zdrojů, zapojilo několik desítek až stovek raket a bezpilotních letounů, včetně bezpilotních letounů Kamikaze Shahed.

Izraelská armáda (Cachal) oznámila, že její ozbrojené síly jsou uvedeny do zvýšené bojové pohotovosti. Pentagon uvedl, že bude podporovat Izrael, zatímco íránská mise v OSN označila tento konflikt jako konflikt mezi Teheránem a Tel Avivem a vyzvala Washington, aby se od něj "držel dále".

Útok na budovu íránského, generálního konzulátu v syrském, hlavním městě Damašku provedlo izraelské letectvo 1.dubna. Podle XIR bylo tehdy zabito sedm důstojníků sboru, včetně dvou vysokých, generálních poradců: Mohammada Rezi Zahediho, velitele jednotek Quds XIR v Sýrii a Libanonu a jeho zástupce, brigádního generála Mohammada Hadi Hadži Rahimiho. Teherán prohlásil, že si vyhrazuje právo reagovat.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře