Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Věčná vybíjená

 

Na politice je fascinující jedno. Nejdůležitější rysy politika, dalo by se říci, jsou vytrvalost a drzé čelo. Pokud již přece jen naštve veřejnost natolik, že si musí na čas sbalit kufry, je zde značná pravděpodobnost, že jeho doba opět nadejde. To, až se zdiskreditují ti, kteří ho nahradili pod praporem „čestných a slušných“.  Jedině tak je možné, že postupný comeback slaví politici jako J. Čunek či I. Langer nebo že M. Topolánek vystupuje jako bodrý rádce, který shovívavě kárá „nezbedného synka“ Nečase.

  • vecna-vybijena

 

V těchto dnech stíhá policie předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka kvůli výstavbě nového brněnského justičního areálu s tím, že stavba měla být předražena.
 Nic nového pod sluncem. Své by mohl vyprávět exministr spravedlnosti a jeden z pilířů (vedle Drobila, Blažka, Vondry či Kocourka) P. Nečase, který ztrácí každým dnem politickou půdu pod nohama.  Na co že bychom v souvislosti s exministrem spravedlnosti neměli zapomínat?
Jednalo se o nákup budovy pro vězeňskou službu, která byla podle policie předražená, a J. Pospíšil ho přitom posvětil.
„V úterý (komentář je k 20. 7. 2012) byl Pospíšil u výslechu, kde on zkonstatoval, že za to nebyl odpovědný, ale že odpovědnost nesla Vězeňská služba, která to kupovala. Otázkou je, jak s touto argumentací naloží policie a státní zastupitelství. Byl tam trošku problém, že dozorující státní zástupce Ondřej Šmelhaus byl, pokud mám správné informace, hospitalizován v nemocnici, takže to je možná důvod, proč tam nedošlo k nějakým větším pokrokům,“ jmenoval investigativní novinář a zástupce šéfredaktora Eura, Jan Hrbáček, možné důvody, proč policie neprojevila zájem o Pospíšilovo vydání sněmovnou.
 A spekuloval dále. „Lenka Bradáčová, která předsedala komisi, jež doporučila koupi právě tohoto objektu ve Vidnavě, dokonce říká, že tu budovu vybírali z pohledu, jestli je to vhodný objekt a ekonomickou situaci vůbec neřešili.“
 Nic z toho ovšem Pospíšilovi u veřejnosti nevzalo aureolu mučedníka, který bojoval jako jeho svatý jmenovec s drakem, tentokrát v podobě hydry korupční.
 Zatímco jména jako Drobil, Nečas, Kocourek či Vondra momentálně ze záře reflektorů ustupují, jiná jména se na politické výsluní vracejí.
 Jeden z těch, kdo na čas odejde, bude i R. John. Chystá se nyní na žurnalistiku ve stylu „na vlastní oči z politiky“ s tím, že ale ne vše, co ví, by mělo být věcmi veřejnými. Zajímavé bude, jak se rozepíše o svých vlastních kauzách a o své roli ve vztahu k firmám S & J - MEDEA KULTUR a.s., ORA PRINT a.s. a k podniku Lesy České republiky. Mohl by to být bestseller. John se však zaměří spíše na kritika Ratha, kterému se ledacos na Ministerstvu zdravotnictví ČR a ve Všeobecné zdravotní pojišťovně nelíbilo, a který byl mnohým politikům (Johna nevyjímaje) ve své době značně nepříjemným. Goliáš tak bude občany informovat o Davidově rochnění nad miliony v krabici a bude doufat, že na jeho extempore na ministerstvu se rychle zapomene. Vždyť lepšího bojovníka proti korupci (nebo snad s ní?) nemáme.
 Jak pokročila vyšetřování v případě V. Parkanové, V. Šišky či M. Dalíka? Nebo šlo pouze o zavření úst veřejnosti, které už přišlo trapné, že za veškerou korupci v zemi může exhejtman Rath?
 Trochu mi to celé připomíná vybíjenou. Ten, kdo je míčem „vybit“, se jde posadit na lavičku, a čeká, až bude vyřazen ten, kdo ho vybil. Potom se totiž vrací zpět do hry. A tak stále dokola. Bylo by to možná i zábavné, kdyby se nejednalo o českou politiku.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře