Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Stanislav A. Hošek: Začíná soutěž o největší předvolební podvod

  • vlada-strakovka
Jmenování vlády premiéra Nečase svádí k lacinému bonmotu, že začal nečas pro většinu občanů této země.

Tvrdím ale, že jejím jmenováním skončila pouze nevyhlášená soutěž o největší předvolební lež a byla zahájena soutěž o největší předvolební podvod. Publicisté se vesměs shodují, že největší předvolební lží byla kauza Řecka nejméně ze dvou důvodů. Jednak proto, že zadlužení Řecka nebylo dílem vlády socialistů a pak proto, že bylo promyšleně vygenerováno jako další metoda zdůvodňující útok na sociální Evropu, tak doslova odpornou neoliberálnímu globálnímu panství.

Když strana VV zveřejnila svůj program, poslal jsem jejímu předsedovi mail, v němž jsem ho žádal o odpověď na jedinou otázku. Pane předsedo, k rozhodnutí, zda dát hlas VV, potřebuji vědět, které body programu jsou pro stranu natolik závažné, že od nich v případné koalici neustoupí. Je příznačné pro chování tak zvaných „nových", čti nebafuňářských, politických elit, že na dopověď čekám, i přes urgence na sekretariát strany, dodnes. O to víc jsem proto zvědav, na reálné chování představitelů VV jak ve sněmovně, tak ve vládě, protože je docela možné, že vedení strany si otázku, kterou jsem adresoval Johnovi, nikdy ani z přízemně pragmatických důvodů nepoložilo.

Osobně totiž nepovažuji případ Řecka za největší předvolební lež. Pro mne je daleko větší lží tvrzení, že v naší zemi došlo k degeneraci politických stran, zaviněnou politickými dinosaury a především dvěma bafuňářskými stranami jako celku. Z čehož logicky vyplynulo zásadní heslo předvolebního soutěžní o bezpodmínečné potřebnosti nových tváří v politice. Degenerace politických stran, je totiž ve skutečnosti jen špatnou optikou. Nejde v žádném případě o degeneraci stran, ale o degeneraci zastupitelské demokracie jako celku - a to je velice zásadní rozdíl. Že to nevidí mladí, staří, ženy, muži, to mně ani tak nevadí, ale že to nevidí politici, nebo ti, kdo se jako politicky myslící tváří, tak to mne vážně rozlaďuje. Tvrdit, že nevolení „bafuňářské" strany je předpokladem ozdravění demokracie a že takovou obrodu přinese především nějaká dosud neposkvrněná strana, patří jednoznačně mezi jevy stupidní. V mých očích pak je proto největší předvolební lží. Nikdy nepřineslo několik nových politiků zásadní ozdravění demokracie a vůbec nikdy nedokázala zastupitelskou demokracii obrodit nějaká nová strana. To prvé proto, že se nakonec vždycky ti noví velice rádi přizpůsobí většině, aby z její privilegovanosti už nebyli vtlačeni a to druhé proto, že zastupitelskou demokracii fakticky ani obrodit nelze. Všechno, co bylo možné, už v ní bylo v různých zemích odzkoušeno. Takže jedinou cestou ke zkvalitnění demokratičnosti je hledat metody účinnější demokracie, než je zastupitelská.

Názor, že u nás došlo k degeneraci demokracie, kterou odstraní noví politici a nové strany, byla v mých očích tou nejpromyšlenější předvolební lží. Jestli byla i podvodem, to ukáže chování nových politiků ve sněmovně a především nových stran ve vládě. Podle mého odhadu jedinci, kteří se naivně budou bít za své předvolební sliby, budou semleti a vyvrženi z třídy profesionálních politiků, leč dokáží, že nelhali. Stejně tak strany, které nebudou ve vládě plnit zadání skutečných globálních vládců, a budou z ní proto nakonec vyřazeny, nelhaly. Troufám si totiž typovat, že největším předvolebním podvodem je samo přesvědčení, že Nečasova vláda bude reálnou vládou.

Zastupitelská demokracie totiž nezastupuje Ústavou deklarovanou vůli lidu coby svrchovaného nositele moci, ale svou politickou praxí pouze zastupuje demokracii. Vítězství ideologie volného trhu všemocné konkurenceschopnosti pomalu leč jistě, dokončuje v globálním světě ekonomickou nadvládu největších financiérů světa. Pokud se nechce lidstvo dostat i do jejich přímé politické nadvlády, musí nalézt nejen zásadní změnu demokratických systémů jednotlivých zemí, ale především musí vytvořit globální, opravdu co nejdemokratičtější celosvětové politické instituce.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře