Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Proč je nutno hovořit o chaokracii a nikoliv demokracii

  • chaos-absolut
Nerevoluční chaos

Žádná revoluce neproběhla - její podmínkou je zrušení právní kontinuity s předcházejícím režimem. Právní kontinuita s komunistickým režimem vytvořila počáteční nerovné podmínky systému.

Privatizační chaos

Privatizace umožnila, aby se obrovský státní majetek dostal do vlastnictví nomenklatury propojené s StB a několika investičních fondů. Fenomén „tunelování" vytvořil typ  „děravého" politicko-ekonomického systému s „bankovním socialismem", který se osvědčil i v současné celosvětové finanční krizi.

Právní chaos

Privatizační heslo politiků „pryč od právníků" etablovalo kulturu slabého právního státu, na jehož aktuálním konci je kauza justiční mafie, katarského prince nebo právnické fakulty v Plzni.

Kontrolní chaos

Na rozdíl od vyspělých západních zemí absentuje v dělbě moci  - výkonné, zákonodárné a soudní - čtvrtý pilíř demokracie: efektivní systémová kontrola.

Partajní chaos

Zakotvení  nových stran bylo umožněno ve spojení s korupcí, tajnými konty a netransparentním financováním. Upevnily se nedemokratické podmínky pro politickou soutěž.

Techno-monetární chaos

Informace šířící se rychlostí světla zanachronizovaly demokratické mechanismy. Spekulativní transnacionální bankovní operace devalvují národní ekonomiku za pár minut. Demokracie se stala systémově pomalou.

Mediální chaos

Globální zánik demokracie byl dovršen řízenou demolicí WTC 11. září 2001, kterou vlády účelově využívají pro válku s terorismem a média jim propagandisticky napomáhají při tvorbě veřejného souhlasu.

Globální technofízlování

Totalitní fízlování bylo nahrazeno sofistifikovanou kyberkontrolou. Tajný kód integrovaný do softwaru Microsoftu umožňuje fízlovat uživatele Windows. Spor o demokracii není již otázkou volby strany, ale otázky „demokratický Linux, nebo systémově děravé Windows"?

Genderová nedemokratičnost

V oblasti rovnosti pohlaví režim upevnil „nadvládu mužů" - nedemokratickou politickou kulturu. Absence žen na předních politických pozicích i ve státní správě je důkazem kontinuity s předešlým androcentickým systémem.

Zrození chao(s)kracie

Lid formálně panuje, ale nevládne = „konstituční" demokracie. Skutečnou moc mají elitní aktéři využívající systém prostřednictvím politicky „děravého" prostředí, které je nestabilní, neurčité a časově diskrétní - mimo rovnováhu demokratického řádu.

 

Autor je filosof chaosu, feminista a hudebník, v lehce „prokrácené" podobě publikováno v týdeníku Týden coby diskuse s názory Václava Havla k 20. výročí VLSR

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře