Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Ministr Petříček sklízí velkou chválu. Vesměs však od lidí, kteří ČSSD nikdy volit nebudou

Je současný ministr zahraničí Tomáš Petříček osobností, na kterou by měla skomírající ČSSD vsadit, nebo je to naopak člověk, který své straně hlasy spíše ubírá?

  • ministr-petricek-sklizi-velkou-chvalu-vesmes-vsak-od-lidi-kteri-cssd-nikdy-volit-nebudou

Tomáš Petříček se stal v loňském roce ministrem zahraničí skutečně náhodou. Resort zahraničí připadl dle koaliční dohody mezi ANO a ČSSD sociálním demokratům, kteří do jeho čela navrhli europoslance Miroslava Pocheho. Ten však byl nepřijatelný pro prezidenta Miloše Zemana, který ho kvůli jeho názorům odmítal jmenovat. Proto byl zprvu řízením resortu zahraničí dočasně pověřen předseda ČSSD Jan Hamáček, který právě Petříčka jmenoval svým politickým náměstkem. A jelikož Zeman ohledně jmenování Pocheho stále ustoupit odmítal, byl nakonec jako pro obě strany přijatelný kompromis 16. října jmenován ministrem zahraničí právě Petříček.

Během dosavadního zhruba čtyřměsíčního Petříčkova působení v čele Černínského paláce však jeho vztahy s českým prezidentem nejsou zrovna idylické. Zeman Petříčka kritizoval například za vyškrtnutí českého velvyslanectví v Budapešti ze seznamu klíčových ambasád, vlažný přístup ke stěhování české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma nebo za to, že se při nedávné návštěvě Ukrajiny nezmínil při oficiálních jednáních o problému banderovců a jejich „adorování“ současnými ukrajinskými představiteli.

Zatímco od současné hlavy státu Petříček zatím moc chvály nesklízí a komunisté dokonce usilují o jeho odvolání, ze strany opozičních politiků a většiny médií je na něho vesměs slyšet chvála. Petříček je obvykle líčen jako ukázkový příklad prozápadního politika, který na rozdíl od představitelů Hradu jasně ukazuje, kam má naše země směřovat, prakticky za nic nekritizuje Brusel, naopak je kritický vůči Číně a Rusku a schvaluje i protiruské sankce. K jeho chvále se ostatně i zde na iDNES v poslední době přidalo několik kolegů blogerů.

Má tedy být ČSSD ráda, že je konečně v jejích řadách politik, který se těší chvále ze všech stran, aspoň co se týká našich médií? A měli by tuto chválu zohlednit i delegáti březnového sjezdu ČSSD, kde hodlá Tomáš Petříček kandidovat na místopředsedu strany? Problém je v tom, že dle mého názoru potenciální voliči ČSSD uvažují poněkud jinak než většina novinářů nebo než silně probruselští politici z opozičních stran typu TOP 09, KDU-ČSL či STAN. Což ostatně byl problém i některých dřívějších silně probruselských politiků z ČSSD. Proto se reálně obávám, že v případě zvolení lidí typu Tomáše Petříčka do předsednictva ČSSD se strana místo posílení preferencí může v budoucnu dočkat třeba i pádu pod pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny...

Autor: Josef Nožička
Zdroj: https://nozicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=700454

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře