Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Jiří Drahoš: od nuly presidentem snadno a rychle

Polovina Čechů se chce zbavit Miloše Zemana a to za jakoukoliv cenu. Zdá se však, že nikdo vůbec nepřemýšlí o tom, jak vysoká by ta cena za zbavení se Zemana vlastně mohla být.

Před několika dny jsem ve svém blogu upozornil na to, že Drahošův nejbližší politický spolupracovník se pravděpodobně dopustil dotačního podvodu podobně jako Andrej Babiš. Nejčastější odpověď čtenářů zněla takto „No jo, hnojomety se rozjely na plný výkon“.

Takové vyjádření chápu tak, že Zemanovi odpůrci nehodlají při výběru presidenta používat rozum a zvažovat všechna pro a proti, všechny klady a zápory obou uchazečů. Oni už mají vybráno. Kdokoliv, jen ne Zeman.

  • jiri-drahos-od-nuly-presidentem-snadno-a-rychle

Vypnutí rozumu je asi dost důležitou podmínkou pro to, aby bylo možné do urny vhodit lístek s Drahošovým jménem.

Pokud zapnu rozum, začnou mě hned napadat různé otázky.

Proč by se u všech všudy měl presidentem republiky stát člověk, kterého ještě před pár lety skoro nikdo neznal? Člověk, který nikdy v politice nepůsobil, nemá žádné zkušenost, žádné odborné znalosti, žádnou minulost, kterou by voliči mohli hodnotit. Z pohledu voliče je Drahoš dokonalý zajíc v pytli, před jehož koupí nás varuje známé přísloví. Nemáme ani tušení, jak si bude při výkonu nejvyššího úřadu v zemi počínat, jak dobrý bude vyjednávač, diplomat, stratég...

A jak je vůbec možné, že se výše uvedený člověk dostal do druhého kola volby?

Důvody jsou dva.

První - Jiří Drahoš se do presidentského závodu přihlásil jako jeden z prvních.

Druhý – Názory Jiřího Drahoše přesně odpovídají tomu, co se líbí novinářům. Jiří Drahoš se od samého začátku těší naprosté přízni všech médií. Všude se o něm píše jen to dobré. Novináři mu nekladou nepříjemné otázky, nechávají ho říkat obecné a dostatečně pružné věty, ve kterých si každý může vybrat to, co chce slyšet.

A hned od začátku je Jiří Drahoš v čele předvolebních průzkumů. Předvolební průzkumy k presidentské volbě se objevily ve chvíli, kdy byli známi jen tři uchazeči o hrad (Zeman, Drahoš, Horáček). Drahoš předstihl Horáčka (což nebylo zase tak těžké) a stal se tak tím nejúspěšnějším mimo Zemana. A tak už to zůstalo. Věštba – v tomto případě předvolební průzkumy – předpověděla, že právě Drahoš je ten Vyvolený, který může svrhnout Saurona. Chci říci Zemana. A voliči volili podle toho. V řeckých pověstech se věštba vždy naplní. Předvolební průzkumy také. Voliči volí podle toho, co říkají průzkumy. A tím vytvoří výsledek voleb, který průzkum předpověděl. Je to uzavřený kruh, z něhož není cesta. O presidentovi nerozhodují voliči. Rozhodují o něm novináři a předvolební průzkumy.

Budu-li přemýšlet dále, napadnou mě i další otázky. Není to vlastně nějaké divné, že se skoro neznámý člověk najednou dostane do politiky a za dva roky je (skoro) presidentem? Není to vysloveně podezřelé? Není Jiří Drahoš jen nastrčenou loutkou, která bude plnit příkazy někoho jiného? Odkud se vzalo to obrovské zázemí, které Drahošovi pomohlo nasbírat 50,000 podpisů? Proč čeští oligarchové posílají na Drahošův volební účet desítky milionů korun? Jaké služby od něho za to očekávají?

Osobně se domnívám, že Drahoš skutečně je uměle vytvořená nastrčená loutka. Jiřího Drahoše objevili a do politiky vyslali lidé z TOP09STAN. Stvořili jej stejným způsobem, jakým producenti showbusinessu vytvářejí hvězdy pop-music. Na trhu je poptávka po chlapecké skupině. Seženeme několik hezkých kluků a vytvoříme Lunetic. Co kdybychom pro změnu zkusili lesbickou dívčí dvojici. Pojmenujeme ji třeba Tatu. Český národ hledá nového presidenta. Co třeba bývalý president akademie věd? Češi mají k vědcům úctu. Už je v důchodu a říká, že by to vzal.

Jiří Drahoš sám se netají tím, že TOP09je jeho oblíbená strana, ke které má programově nejblíž.

Vystřízlivění z Jiřího Drahoše může přijít rychle. Ve Francii po zvolení presidenta Macrona to trvalo jen několik týdnů. Stávky a protesty proti Macronovi se objevily ve chvíli, kdy Macron začal uskutečňovat svůj volební program, tj. začal dělat to, co před volbami voličům slíbil, že bude dělat. Dopadne to u nás stejně? Drahošův „volební program“, tzn. jeho známé politické postoje a názory vypadají takto:

  • Přijetí eura– to je patrně důvod, proč Drahoše podporují bohatí podnikatelé, ti na tom mohou vydělat
  • Přijímání uprchlíků– nenechte se ošálit tím, že Drahoš říká, že odmítá kvoty a ekonomické migranty. Ne-ekonomické migranty Drahoš přijímá, což potvrdil jednak svým podpisem pod známou Výzvu vědců(„Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení. Ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu, aniž by je předem diskvalifikovala jejich etnická či náboženská identita.“ – doslovná citace z Výzvy vědců) a též například v rozhovoru pro iDnes v červnu 2017 (oba odkazy najdete na konci článku).
  • Odmítání celostátního referenda– Jiří Drahoš se domnívá, že občané České republiky jsou natolik hloupí, že není možné je nechat rozhodovat o záležitostech celostátního významu. Ještě tak možná rozhodnout v nějakém místním referendu, jestli se má v Dolní Lhotě opravit sokolovna. Ty skutečně důležité věci by prostí občané určitě rozhodli špatně, ty je potřeba svěřit politikům a vědcům, nejlépe těm z Akademie. Tento přezíravý postoj vůči svým spoluobčanům je také vyjádřen na několika místech v již zmíněné Výzvě vědců– například v této větě: „Vyzýváme vás, abyste ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné potřeby a možnosti, ne vrtkavé nálady veřejného mínění.“. Ano, vážený čtenáři, všechny Tvé názory a postoje, Tvoje obavy o svoji zem, bezpečí, rodinu, budoucnost Tvých dětí – to vše je pro Tvého (možná) příštího presidenta jen „vrtkavá nálada veřejného mínění.“, na kterou nemá být brán ohled. Opravdu chcete mít tohoto muže na hradě??

Drahošův předchůdce Václav Havel předpověděl Drahošův nástup již v roce 1998. Dovolte mi rozloučit se citací vět, které Václav Havel pronesl v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán (odkaz na zvukový záznam je na konci článku):

Budoucí prezident bude buďto produktem nějaké mocné strany, produktem do té míry silným, že mu ta strana sežene podporu i některých jiných, aby vůbec prošel v parlamentě. Anebo to bude neutrální starý profesor egyptologie, znající patnáct jazyků, a muž do té míry neškodný, že je všemi volitelný, ale muž bez politické osobnosti, muž třeba velké lidské osobnosti, ale bez politické autority, bez politické váhy. Obě alternativy považuji za špatné, ale obávám se, že jedna nastane po mém odchodu.“

https://zpravy.idnes.cz/diskuse-s-prezidentskym-kandidatem-jiri-drahosem-fv1-/domaci.aspx?c=A170629_175731_domaci_kop

http://www.vyzvavedcu.cz/

https://www.novinky.cz/domaci/460619-drahos-vs-zeman-v-cem-se-lisi-a-shoduji.html

https://www.facebook.com/zemanznovu/videos/1717323055000167/?hc_location=ufi

Autor: Ivan Picek

Zdroj: https://ivanpicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=645181

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře