Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Hlasitá demonstrace v Praze: Kdo nemáte vymyté mozky Českou televizí, nemlčte!

 

Paralela mezi útokem nacistického Německa na SSSR, jehož třiasedmdesáté výročí si právě dnes připomínáme, a současným řáděním ukrajinských fašistů často na stejných místech, byla důvodem pro demonstraci na podporu všech bojovníků proti fašismu. Akce se zúčastnila zhruba stovka demonstrantů.

 
  • Na Hradčanském náměstí u příležitosti výročí napad...
  • Na Hradčanském náměstí u příležitosti výročí napad...
  • Na Hradčanském náměstí u příležitosti výročí napad...
  • Na Hradčanském náměstí u příležitosti výročí napad...
  • Jana Volfová
  • Na Hradčanském náměstí u příležitosti výročí napad...

Akce začala v neděli odpoledne na Hradčanském náměstí u sochy prezidenta T. G. Masaryka, odkud se přesunula před ruskou ambasádu v Bubenči. Průvod pod heslem „Odmítáme mlčet“ prošel pražskými ulicemi právě 22.6., kdy v roce 1941 došlo k útoku nacistického Německa na SSSR, kterým započala čtyřletá krutá válka mezi oběma zeměmi. Ta se stala nejkrvavějším válečným střetem lidských dějin.  

Pozvánka na akci hlásila, že zatímco v Oděse, Slavjansku, Luhansku a mnoha dalších městech Ukrajiny umírají nevinní lidé a kyjevská junta neváhá ostřelovat obytné čtvrti měst, v České republice i zbytku EU k tomu všichni mlčí. Včetně lidskoprávních organizací, jindy tak aktivních, a OSN.

Vymyté mozky Českou televizí a médii

„My mlčet nebudeme,“ volají svolavatelé demonstrace a zvou „všechny, kdo ještě nemají mozky vymyté Českou televizí a médii“. Všichni, kdo jsou ochotni odmítnout fašismus, byli tedy zváni do průvodu Prahou.  

Mezi demonstranty se objevily transparenty protestující proti agresi kyjevské vlády, a to česky i anglicky. Jeden z nich ve verších vzkazoval „Zaorálku, nechcem válku“. Další z plakátů hlásal „Rusko, nezraď Donbas“. Velikostí však mezi transparenty dominovala na zemi položená česká vlajka, doplněná heslem „Svět bez válek je možný, svět bez válek je nutný“.

Akce začala poslechem archivního rozhlasového hlášení o napadení SSSR Německem. Hlavním řečníkem na akci byl europoslanec KSČM Miroslav Ransdorf. Stranu svobodných občanů zastupoval Jiří Payne, vystoupila i předsedkyně strany Česká Suverenita Jana Volfová.

 

Miroslav Ransdorf pro ParlamentníList.cz uvedl: „Dnešní akci vnímám jako součást boje za lepší informovanost veřejnosti, a to nejen ve věci Ukrajiny.“ Veřejnost podle něj dala poprvé jednoznačně najevo, že zprávám českých médií už nevěří, a proto je symbolické i heslo celé akce „Odmítáme mlčet“.

Ransdorf sám prý již několik týdnů pozoruje mezi veřejností absolutní ztrátu důvěry ve sdělovací prostředky. Dokládají to prý i průzkumy důvěryhodnosti médií, ve kterých v poslední době lidé jednoznačně dávají najevo, že jim nevěří.

K symbolické paralele 22. 6. 1941 a letošních událostí Ransdorf poznamenal, že během demonstrace bylo správně připomenuto, že v pravoslavném Rusku je dnes, stejně jako před 73 lety, Svátek všech svatých. A to dává tehdejší nacistické agresi další negativní rozměr.

Promluvil též komunista Ladislav Kašuka, který již během týdne na demonstraci svolával na svém Facebooku slovy: „Proto Vás všechny prosím, zapomeňte na rozpory jednotlivých skupin a frakcí a všichni, kdo jste za přátelství s RUSKEM a přesvědčením ANTIFAŠISTÉ, přijďte tuto akci podpořit.“

„Dnešní akce má hned dva významy a cíle, jeden je historický, kterým je poděkování za osvobození Rudou armádou v roce 1945 a uctění památky padlých ve Druhé světové válce, a druhý, kterým je postavit se novodobé fašistické a neonacistické hrozbě,“ vysvětlil u Masarykova památníku.

V průvodu zhruba stovky lidí, který pak zamířil k ruskému velvyslanectví, se pak objevili zástupci strany Ne Bruselu-Národní demokracie. Z dalších účastníků zaujala například pamětnice blokády Leningradu.

Pak si vzal opět slovo Ladislav Kašuka, který v úvodu vyjádřil podporu ruskému prezidentu Putinovi, který podle něj musí čelit kyjevským neonacistům a fašistům, z nichž ti umírněnější uznávají ukrajinského fašistu Štěpána Banderu a ti agresivnější samotného Hitlera.

„Tato nikým nezvolená vláda, která svrhla za vydatné podpory USA a EU celým národem svobodně zvoleného prezidenta a vládu, si nyní činí nárok vládnout v duchu nenávisti k Rusku a všem neukrajinským menšinám celé zemi,“ uvedl dále řečník s tím, že lidé z jihovýchodu země hrdinně povstali proti této juntě.

zdroj:http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Hlasita-demonstrace-v-Praze-Kdo-nemate-vymyte-mozky-Ceskou-televizi-nemlcte-324190

--------------------------------------

Další protest proti masakrům na Ukrajině

Aktivisté sdružení pod hlavičkou Skuteční přátelé Ruska uspořádali další protestní akci v Praze na Hradčanském náměstí. Sešli se v neděli 22.6. V den, na který připadá smutné výročí napadení Sovětského svazu.

Vzhledem k tomu, že informaci o akci osobně rozšiřovalo jen několik nadšenců, předpokládal jsem nízkou účast. Přišlo však několik set lidí. Pestré složení řečníků - M. Ransdorf, J.Payne, paní, která přežila blokádu Leningradu, a další. Vystoupení zajímavá, kvalifikovaná, informačně bohatá a podložená.

zdroj:http://radimvalencik.pise.cz/1413-dalsi-protest-proti-masakrum-na-ukrajine.html

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře