Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Jako kůl v plotě

  • sujablog
Úvodem chci říct, že páchnoucí opilí bezdomovci v MHD, v centru nebo kdekoli jinde mi vadí asi jako každému.

Ale stejně a možná ještě více mi vadí i různé soukromé bezpečnostní hlídky politických stran v ulicích Prahy, ať již dobrovolné nebo placené z našich daní. Ovšem to, s čím přišel radní Janeček, lze již s lehkou dávkou fantazie nazvat koncentračními tábory. Mělo by se totiž jednat o tábory, ve kterých by se měli koncentrovat lidé na základě jistých společných charakteristik. Jinými slovy měli by se zde „dobrovolně" koncentrovat lidé závislí na alkoholu, kteří nemají kde bydlet a mají tu smůlu, že jim neziskovky zabývající se pomocí bezdomovcům „neumí" pomoci. Účelem tohoto podivného sociálního inženýrství by mělo být „vyčištění" centra Prahy od bezdomovců. V centru Prahy občas bydlím, tudíž vím, že je to problém. Ale problémem jsou i kvanta narkomanů, jenž si drogy píchají snad na každém rohu, ale i stále narůstající počet prostitutek, jež již zcela ovládají Václavák či okolí Karláku, Myslíkovu, Národní a další ulice v centru Prahy.

Možná tak již brzy budou následovat i tábory, ve kterých se budou koncentrovat narkomané, prostitutky, no a posléze i nemocní HIV či homosexuálové. Pak možná i lidé s jinými názory či jiného vyznání. No a když budou Janečka obtěžovat staří lidé, možná zřídí tábor i jim. Pak příživníkům co nechtějí pracovat a vůbec všem „vyžírkům" co pobírají sociální dávky. Poté po vzoru Nicolase Sarkozyho násilně vystěhuje všechny „opálené" cizince a pak možná i ty, kteří s ním v něčem nesouhlasí. Jen se obávám, aby pan Janeček nakonec nezůstal v Česku sám jako kůl v plotě obklopen koncentračními tábory různého zaměření.

 

Jednoduchá řešení jsou populární a krátkodobě snad i účinná, ale příčiny problémů nevyřeší. Benevolentní vztah české společnosti k alkoholu, agresivní reklamy na alkohol útočící ze všech médií již na děti, lehká dostupnost, neomezená doba konzumace, pivo v restauraci levnější než voda či limonáda způsobují to, že Češi jsou první na světě ve spotřebě piva a druzí ve spotřebě čistého alkoholu. U tvrdých drog je to ještě horší. Ty jsou státem rozdávány narkomanům zcela zdarma. Nemluvě ani o jehlách a jídle či oblečení pro lidi „nemocné" na „narkomanii". I to se feťákům rozdává zdarma. Teda ne zdarma, poněvadž to platíme my všichni v našich daních. Tato politika způsobila to, že Česko je první v Evropě ve spotřebě marihuany o perníku, metadonu a dalších hnusech raději ani nemluvě. O tom jsem již podrobněji psal zde. Když se tohle smíchá se stále rostoucí nezaměstnaností a agresivní úvěrovou politikou různých bank či lichvářských úvěrových firem, neomezenou mocí exekutorské mafie, nehorázně předraženými, zlodějskými cenami za energie, necitlivou deregulací nájemného a dalšími patogenními jevy současného mafiánského Česka vznikne společenský Molotovův koktejl, jenž zaplní nejen centrum Prahy na alkoholu či drogách závislými bezdomovci a prostitutkami. Obávám se však, že až jich nebude v Praze jen 3.500, jak uvádí radní Janeček, ale třeba 35.000 nebo 350.000 budou se před nimi do zvláštních, oplocených a hlídaných čtvrtí stěhovat tzv. slušní lidé, tak jak se to děje v mnoha zemích již nejen rozvojového světa. Jen pro zajímavost uvedu, jaké to bylo, když jsem cca před 13-ti lety pobýval v JAR. Bydlel jsem v ostnatým a elektrickým drátem oploceném bytovém komplexu a na nákupy a za zábavou jsme jezdili autem do dalšího oploceného hlídaného obchodního komplexu. Podobné to je třeba i v některých městech Brazílie. Po sedmé hodině večerní se již prostě pěšky ven nevychází a do některých čtvrtí se nechodí ani přes den. I v JAR se nejdříve „Janečkové" místo řešení příčiny a podstaty problému snažili ty „nevhodné" Jihoafričany koncentrovat v oplocených táborech mimo město, aby v nich nakonec skončili sami a to dobrovolně.

Chtěl-li by radní Janeček něco změnit k lepšímu, měl by pro začátek usilovat o změnu benevolentního vztahu státu k alkoholu a drogám a omezit moc exekutorské mafie a různých úvěrových, lichvářských „firem", jež neváhají pro pár desítek tisíc Kč vyhnat lidi z jejich domovů. Dále by měl začít regulovat ceny energií, sociálně slabým kompenzovat růst nájmů, popřípadě začít platit lidem za práci tolik, kolik se platí ve slušných zemích. Není prostě možné, aby energie (elektřina, plyn či PHM) v Česku byly dražší než v Německu a úroveň důchodů či mezd nedosahovala ani jedné třetiny těch německých. Když se totiž většina pracujících Čechů podívá na své výplatní pásky a následně na faktury za energie, nájem či splátky úvěrů, nezbývá jim nic než za těch zbylých pár stovek, co jim po zaplacení povinných poplatků zbude, utopit beznaděj v levném alkoholu či jiných drogách. A když se z výplaty či důchodu nedají uhradit již ani povinné poplatky na bydlení a energie přichází na řadu lichvářský úvěr, od kterého je již jen krůček k bydlení na ulici. A možná právě to je ten pravý důvod, proč je alkohol v Česku tak levný a drogy zadarmo. Aby lidé lépe snášeli nepříznivé dopady transformace, tzn. necitlivého přechodu od komunismu k tržnímu kapitalismu, kdy díky „ekonomům" ala Klaus, Zeman či Kalousek jsme se ani po dvaceti letech příliš nepřiblížili životní úrovni třeba takového Německa či Francie. (Pozn.: Jen pro zajímavost dle Indexu kvality života se v roce 2009 žilo lépe než v ČR i v zkrachovalém Maďarsku, Litvě nebo jihoamerické Uruguaji.) Dokud se pan Janeček nezamyslí nad pravými příčinami problému bezdomovectví, Prahu od bezdomovců „nevyčistí". Ale o to mu samozřejmě nikdy nešlo.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře