Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Obama tlačí na spojence, aby dostali Juliana Assange

  • asang-julek
Rostoucí počet zpráv naznačuje, že administrativa Baracka Obamy hledá nový přístup, s nímž by umlčela web WikiLeaks i s jeho zakladatelem Julianem Assangem.

Jeho aktivity by podle zákonů USA podle všeho byly nepostižitelné (stejně jako například vyzrazení tzv. Pentagon Papers, dokumentů o válce ve Vietnamu), a tak Bílý dům údajně tlačí na členy NATO, aby ve svých zákonících našli nějaký zákon, který by umožnil Assange za zveřejňování tajných vojenských dokumentů potrestat.

Americká vláda se opakovaně snažila snížit význam informací obsažených v desítkách tisíc dokumentů nedávno zveřejněných na WikiLeaks, přičemž ale souběžně tvrdila, že zároveň představují hrozbu pro americkou národní bezpečnost. Zatímco zveřejnění dokumentů dál snížilo podporu americké veřejnosti válce v Afghánistánu, úřady byly vcelku úspěšné ve své snaze vykreslit WikiLeaks a jeho činy v těch nejčernějších barvách. Jak poznamenal jeden blogger, „Představa, že Assange není novinář, ale hlava zločineckého syndikátu, nabírá na síle - a kolem zakladatele WikiLeaks se stahuje smyčka."

Tento příběh je v médiích podporován články, podle nichž je Bradley Manning, muž, který Assangeovi předal některé tajné vojenské materiály, je osamělý skrček, nejspíš homosexuální lúzr s velikášskými sny, zatímco Assange údajně „zradil" americkou vojenskou mašinérii, přičemž nikomu nevadí, že Assange ani není Američan a jako takový ani nemá vůči americkému patriotismu žádné závazky.

Zatímco bylo už od počátku jasné, že Bílý dům hodlá z celé kauzy udělat exemplární případ, který odradí případné další „vyzrazovače" od zveřejňování nepříjemných pravd, shoda panuje v tom, že hlavní tíhu tohoto „exemplárního případu" ponese Manning. A tak se nabízí další vysvětlení pohrůžky admirála Mullena, že prozrazením dokumentů má Assange „krev na svých rukou"...

Zdá se přitom, že Bílý dům chce Assangeho dostat za každou cenu. Americká armáda už prý  pohrozila Islandu, že „zreviduje" jejich vzájemné vztahy, aby ostrov potrestala za nedávné přijetí zákona poskytujícího dosud nebývalou svobodu projevu a její ochranu.

Je jasné, že jakýkoli pokus trestat Island za ochranu svobody projevu vyvolá ve světě vlnu protestů a Barack Obama bude mít plné ruce a ústa práce, aby přesvědčil svět, že mezinárodní cenzura je tím nejlepším, co lze ve jménu devět let trvající „nevítězné" války vymyslet. Snahy potrestat Juliana Assangeho nejspíš vyvolají podobné protesty, a to nejen proti USA, ale i proti jakémukoli jejich spojenci, který by s nimi do tohoto špinavého kšeftu šel.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře