Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

WikiLeaks dal na svůj web „Pojistku“

  • kvikiliksu
Kultovní server WikiLeaks, který proslul zveřejňováním utajovaných vládních i jiných dokumentů, na svou webovou stránku umístil obří zakódovaný soubor nazvaný Pojistka. Vyvolal tím vlnu spekulací, podle nichž je pro případ, že americké úřady proti WikiLeaks zasáhnou, připraven zveřejnit další hromady tajných údajů.

Soubor je zhruba dvacetkrát větší, než nedávno zveřejněných asi 90 tisíc tajných materiálů ohledně americké války v Afghánistánu. „V rámci své politiky neprobíráme svá bezpečnostní opatření," reagoval WikiLeaks na dotazy ohledně souboru, který má 1,4 gigabytů.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange byl v rozhovoru pro americkou nezávislou televizi Democracy Now! poněkud sdílenější, nicméně stejně záhadný: „Myslím, že je lepší, že o tom nemluvíme," prohlásil podle přepisu svých slov. „Někdo by si ale mohl v podobné situaci říci, že by stálo za to zajistit, aby důležité části historie prostě nezmizely."

Assange si na sledování a odposlechy stěžoval už v minulosti a po zveřejnění tzv. afghánských souborů už americké úřady zadržely a vyslýchaly nejméně jednoho člověka spojeného s WikiLeaks, konkrétně programátora Jacoba Appelbauma.

Vrchní velitel americké armády Michael Mullen Assangea obvinil, že prozrazením skutečného stavu amerického válčení v Afghánistánu i jmen některých afghánských kolaborantů má na svých rukou krev, ministr obrany Robert Gates nevyloučil, že Pentagon po Assangeovi půjde.

Mluvčí WikiLeaks, který si říká Daniel Schmitt, bez ohledu na vládní pohrůžky v sobotu pro agenturu AP prohlásil, že jeho web poběží dál: „Můžu vás ujistit, že budeme dokumenty zveřejňovat dál - to je to, co budeme dělat." Nechtěl komentovat jednotlivé dokumenty, nicméně prohlásil, že zveřejněním tajných dat o válce v Afghánistánu chtěl WikiLeaks přispět k šíření fakt o tomto konfliktu. „Pokud budou mít lidé povědomí o věcech, jako je například afghánská válka, bude to možná ten jediný způsob, jak vytvořit cosi jako bezpečnost. A hrozba, že lidé budou vědět, možná v konečném důsledku přiměje vlády k bezpečnější politice."

Podle Schmitta WikiLeaks ještě před zveřejněním dokumentů o válce v Afghánistánu nabídl Bílému domu možnost je okomentovat, nicméně americká vláda neprojevila o „minimalizaci škod" zájem.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře