Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Mexický prezident souhlasí s diskuzí o legalizaci drog

  • caldrron-dfrogy
Mexický prezident Felipe Calderón se připojil k výzvám, které požadují zahájit diskuzi o legalizaci drog, protože čerstvé údaje ukazují, že od zahájení vládní vojenské ofenzívy proti drogovým kartelům v roce 2006 už zahynulo 28 tisíc lidí.

„Je to zásadní diskuze," prohlásil prezident, který až doposud odmítal jakékoli zpochybňování smyslu vládní vojenské ofenzívy. „Je třeba pečlivě zvážit všechna pro a proti a klíčové argumenty na obou stranách," dodal s tím, že on osobně legalizaci odmítá.

Calderónova otevřenost k diskuzi je výsledkem značného tlaku, který na něj dopadá kvůli hrůzné vlně násilí po celé zemi, kde kartely bojují proti sobě i proti vládě zároveň. Vláda ještě donedávna odmítala uznat neudržitelnost situace s argumentem, že 90 procent obětí této drogové války prý jsou lidé spojení s kartely, přičemž zbytek tvoří oběti z řad bezpečnostních složek. Teprve v posledních měsících začala připouštět, že obětmi masakru jsou také civilisté, batolaty počínaje, přes studenty až po seniory.

Impulz diskusi o legalizaci dodali loni bývalí prezidenti Kolumbie César Gaviría, brazilský Fernando Cardoso a mexický Ernesto Zedillo, kteří podepsali dokument, v němž vyzývají latinskoamerické vlády, aby ve jménu oslabení moci kartelů a snížení jejich zisků legalizovaly marihuanu. Mexický parlament tuto otázku začal projednávat letos, přičemž se uskutečnilo i několik kol jednání expertů a vládních úředníků, zástupců podnikatelských kruhů i občanských organizací. Stále jasnějším výsledkem jejich jednání je konstatování, že prezidentovo silové řešení drogového problému je katastrofou. „Nemluvíme tu jen o legalizaci marihuany," prohlásil po posledním zasedání expertní skupiny analytik Hector Aguilar Camin, „jako spíše o všech drogách."

„Legalizace zbaví nynější válku smyslu, protože se drogy stanou jen dalším produktem, jako je dnes například tabák nebo alkohol," míní Jorge Castaneda, obhájce legalizace a bývalý mexický ministr zahraničí. „Musíme se rozhodnout, jestli to není lepší, než mít 28 tisíc mrtvých."

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře