Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

The Washington Post: Bezpečnost v USA se vymkla kontrole

  • toptajny
Útok na Dvojčata ze dne 11. 9. 2001, jenž vedl USA k invazi do Afghánistánu a Iráku způsobil špionážní a antiteroristickou hysterii.

Důkladným vyšetřováním listu The Washington Post, které trvalo dva roky, bylo zjištěno, že špionáž se rozmohla natolik, že se stala nezvladatelná, a to do té míry, že nikdo vlastně již ani neví, kolik stojí a kolik lidí se jí účastní.

Ve zprávě nazvané "The United States Secret", se uvádí, že nyní existuje více než 1.200 nevládních organizací a více než 1.900 soukromých společností, které vykonávají činnosti související s potíráním terorismu, udržováním vnitřní bezpečnosti a špionáže.

Čísla jsou ohromující: již okolo 854.000 lidí má povolení k provádění speciálních bezpečnostních úkolů. Studie rovněž tvrdí, že útoky vedly k neúnosnému zvýšení byrokracie. Systém je nekontrolovatelný a nikdo již ani neví kolik peněz v něm je, kolik lidí se ho účastní, kolik stejných programů dělají různé agentury.

Dopad zprávy byl tak silný a vyvolal tolik kontroverze, že vláda byla nucena vydat vysvětlení.

Ředitel Vnitřní výzvědné služby (DNI) David C. Gompert, mimo jiné, řekl, že špióni zamezili dalším útokům. Dále zdůraznil, že realizované reformy zlepšily připravenost a kvalitu vojáků a obránců naší národní bezpečnosti a tak budeme pokračovat v našem úsilí.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře