Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Turecko uzavřelo vzdušný prostor pro izraelské letectvo

  • izraelsky-stihacky-turecko
Turecko po izraelském masakru na palubě Mavi Marmara uzavřelo svůj vzdušný prostor pro izraelské vojenské letouny, oznámil turecký premiér Recep Erdogan. Komerčních civilních letů se zákaz netýká.

Každý izraelský vojenský přelet přes turecké území se nyní posuzuje jednotlivě. Izraelský deník Jediot Achronot oznámil, že Turecko o víkendu zakázalo přelet izraelskému vojenskému letadlu s více než stovkou důstojníků na palubě, kteří letěli na prohlídku do polské Osvětimi. Letadlo pak muselo změnit trasu a turecké území oblétnout. Izraelské letectvo prý na tuto situaci nijak nereagovalo, aby ještě více neprohloubilo roztržku mezi oběma zeměmi.

Turecko mělo s Izraelem blízké vztahy až do loňské izraelské invaze do Gazy, při níž bylo zabito asi 1400 lidí. Po útoku na Mavi Marmara Ankara odvolala z Tel Avivu svého velvyslance, zrušila společné vojenské manévry a oznámila omezení vojenských i obchodních styků s Izraelem dokud se Izrael za útok neomluví, nevrátí lodě humanitární flotily, nebude souhlasit s mezinárodním vyšetřením masakru a nevyplatí kompenzaci obětem.

Nyní uzavřený turecký vzdušný prostor přitom izraelské letectvo využívalo běžně a podle nepotvrzených zpráv právě tudy přemístilo do Gruzie a Ázerbajdžánu své letouny k předpokládanému útoku na Írán.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře