Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Proti školnému vyrazili do ulic studenti i pedagogové

Mladí lidé v Praze protestovali proti školnému. „Bohaté rodiče pro všechny!", „Vzdělání nemá cenu" a „Zaplať, nebo táhni", hlásaly transparenty nad dvousethlavým davem, který zaplnil v neděli odpoledne prostranství před Rudolfinem a následně došel až k budově Ministerstva školství.

Nejen studenti, ale i jejich vyučující přišli veřejně vyjádřit nesouhlas s plánovaným zpoplatněním studia na veřejných vysokých školách. Mezi řečníky se tak objevil například profesor Stanislav Štech z Univerzity Karlovy nebo básnířka a vysokoškolská pedagožka Kateřina Kováčová z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Za studenty promluvil například student UK Matěj Stropnický a místopředseda Akademického senátu Univerzity Karlovy Josef Šlerka. Úvodní a závěrečná slova pak padla z úst Terezy Virtové a Lenky Kužvartové, představitelek iniciativy Vzdělání není zboží. Ta totiž celou akci zorganizovala.

Proslovy se dotýkaly různých témat a pohledů, v ústředním bodě se ale protly: Vzdělání není zboží a zahraniční zkušenosti ukazují, že jeho zpoplatnění nepovede ke zvýšení jeho kvality. Ani motivace studentů vzdělávat se neroste, spíš může dojít k tomu, že si studující budou chtít od školy koupit „hotové diplomy".

Univerzity ztratí hodně na své staleté tradici akademické obce, změní se v montovny absolventů - kvalifikované pracovní síly. Reforma terciárního vzdělávání je také úzce navázaná na další komplexní změny, zejména ve vědě a výzkumu. Dohromady otevírají rizika, která zastánci reforem hrubě podceňují nebo o nich veřejně vůbec nemluví.

Akce začala v 17.00 na náměstí Jana Palacha, kde se sešlo na dvě stovky lidí. Kolem šesté skončila první část projevů a demonstranti se průvodem vydali po Smetanově nábřeží přes most Legií do Karmelitské ulice, kde sídlí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Iniciativa Vzdělání není zboží! doufá, že se jí pomocí podobných akcí podaří aktivizovat další odpůrce reforem ve vzdělávacím systému, vědě a výzkumu. „Chceme vybízet k celospolečenské diskusi, která nebude založená na zkratkovitých soudech a nálepkách," píše ve svém prohlášení.

 

Fotky a proslov z nedělní demonstrace najdete na

http://vzdelaninenizbozi.cz/fotky-z-demonstrace-proti-skolnemu-27-6

 

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře