Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

V Afghánistánu se bude bojovat ještě celá desetiletí

  • barack-obama-usmev
Ačkoli je těžké si představit, že by po osmi a půl letech válčení v Afghánistánu Obamově administrativě zbývalo něco jiného, než potupný odchod, nositel Nobelovy ceny za mír svět znovu ujistil, že se vzdát nehodlá. Naopak, ve svém zatím posledním prohlášení dokonce popřel i červenec 2011 jako termín zahájení amerického odsunu, byť to sám loni v prosinci slíbil.

„Netvrdili jsme, že zhasneme světla," prohlásil prezident s tím, že prý ve skutečnosti tvrdil, že „započne přechodová fáze, která umožní afghánské vládě přebírat více a více zodpovědnosti." Červenec 2011 coby termín zahájení odsunu popřeli už mnozí američtí vládní činitelé, Obama tak učinil vůbec poprvé. Nejspíš ho k tomu přiměl jeho viceprezident Joe Biden, který minulý týden přesně v duchu někdejšího Obamova příslibu prohlásil, že v „červenci se odtud začne přesouvat spousta lidí". A k popření svých slov Obamu určitě přimělo i jmenování generála Davida Petraeuse coby nástupce Stanleyho McChrystala, protože i Petraues přece musí dostat čas si v Afghánistánu zaválčit do sytosti.

Evropské země, které se pokoušely dosáhnout realistického časového plánu odsunu, přitom předpokládají, že se v Afghánistánu na různých frontách bude válčit ještě celé dekády. Jinými slovy, konec okupace Afghánistánu je v nedohlednu a jakýkoli pokus politiků říci datum odsunu je jen předvolebním či jiným prázdným heslem.

A zatímco tedy jmenování Petrause na místo McChrystala tedy nebude mít žádný pozitivní dopad z hlediska ukončení války nebo zpomalení její eskalace, špatné dopady jsou už na obzoru. Petraeus totiž hodlá přezkoumat McChrystalovu strategii usilující i maximální snížení obětí z řad civilistů, k níž patřil například zákaz náletů na hustě obydlené oblasti nebo noční razie v domech afghánských obyvatel.

Je sice diskutabilní, jestli tato taktika měla nějaký efekt, protože počet civilních obětí neustále stoupá, nicméně se Západ alespoň snažil o cosi vzdáleně morálního. Generál Petraeus chce ale zvýšit efektivitu a některá z těchto opatření zrušit - zkrátka, je připraven zabíjet víc Afghánců. V Pentagonu se totiž ozývají hlasy, že by neúspěchy v Afghánistánu bylo nejlepší hodit právě na fakt, že tam McChrystal zacházel s místními v rukavičkách a své jednotky různě „omezoval". Petraeus jim nyní dá volnou ruku.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře