Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Řecko-čínské námluvy

  • cinsky-penize-recko
Patnáctého června přicestovala do Athén čínská obchodní delegace, vybavená poměrně velkými pravomocemi.

Poté, co byl na počátku týdne změněn rating Řecka z A3 na Ba1 (na který už dosáhnou i některé dříve rozvojové země) je to první podstatná a dobrá zpráva pro místní občany.

Zatímco o 110 miliardách eur, z nichž 50 miliard pohltí letošní splátky dluhu, se toho mnoho neví (tedy kdy budou ve prospěch země zaúčtovány), čínská delegace, které jde o vliv ve Středomoří, přiváží doslova „rychlý prachy". Ví se, že půl miliardy eur zaplatí Číňané za lodě a další 3,4 miliardy za pronájem části přístavu Pireus na 35 let (společnosti Cosco).

Řekové jsou ostatně připraveni nabídnout cokoli, protože situace v zemi sužované stávkami je vážná. Ministryně zdravotnictví Mariliza Xenogiannakopulouová sice odvrátila momentální kolaps, ovšem jen za cenu, že ho odsunula - možná - na příští nebo přespříští týden. Nemocnice nekupují jídlo (donášejí ho příbuzní), některé léky (kupují příbuzní v lékárnách za hotové), nemohou posílat krev do biochemických laboratoří, nepoužívají kontrastní látky při vyšetřeních (aneb od CT zpět k přístrojům Conrada W. Roentgena), neproplácejí lékařům přesčasy a v některých již nemají ani chirurgické rukavice. I ty lze ovšem zakoupit (každý z nás má ostatně jeden pár v autolékárničce), a poskytnout lékaři. Nemocnice Attiko v Athénách přijímá už teď jen úrazy.

Prostě řecké státní zdravotnictví se vydalo na strastiplnou „českou cestu", protože krizi přirozeně způsobily předchozí pravicové Karamanlisovy vlády tzv „Nové demokracie". I tak se ovšem zejména turisté nemají čeho obávat. Je sice možné, že na jejich pojištění bude účtován navíc neodkladný výkon pro řeckého pacienta, ale právě proto budou v ambulancích, nebo nemocnicích spíše vítáni a rozhodně i ošetřeni. Byť každému přeji, aby byl na dovolené opečováván rozhodně jinde než v řeckém -- dnes více než kdy jindy balkánském -- špitále.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře