Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Izraelská tajemství blokády Gazy

  • decko-gaza
Před několika lety, za premiéra Ariela Šarona, jeho hlavní poradce Dov Weisglass „zažertoval", že izraelská blokáda Gazy má za cíl dát Gazanům dietu: „Je to jako návštěva u dietologa. Potřebujeme, aby Palestinci ztratili na váze, ale ne, aby zemřeli hlady."

Byl to hrůzostrašný, ale typicky necitelný a šibeniční humor izraelských předáků vůči Palestincům. A to jsme ani nevěděli, že izraelská armáda si vypracovala tajnou zprávu o tom, kolik kalorií je potřeba k tomu, aby byli Palestinci drženi na hraně podvýživy:

Izraelské úřady také potvrzují existenci čtyř dokumentů týkajících se fungování blokády: jak vyřizují žádosti o dovoz zboží do Gazy, jak monitorují nedostatek zboží či surovin v Gaze, jejich seznam zboží, které je dovážet povoleno, a dokument nazvanýSpotřeba potravin v pásmu Gazy - červené linie", který stanoví minimální příjem kalorií, které potřebují půl druhého milionu obyvatel Gazy v závislosti na jejich věku a pohlaví.

A pokud vás to zajímá, pak vězte, že obléhání Gazy spolu s tímto „dietním" plánem hrají významnou roli v otázce bezpečnosti státu Izrael: „Omezení týkající se přepravy zboží je ústředním pilířem mezi prostředky, které má Stát Izrael k dispozici v ozbrojeném konfliktu mezi ním a Hamasem."

Nenapadlo vás, že blokáda, která trvá už čtvrtým rokem, nesplnila svůj cíl, protože Hamas je stále u moci? Nemluvě o tom, že v současné době panuje příměří, a nikoli „ozbrojený konflikt", jak tvrdí izraelská strana. Není na čase vyzkoušet něco nového? Jako třeba nedržet lidi dlouhodobě na hranici podvýživy? Vím, že Martin Kramer by se mnou nesouhlasil, protože podle něj jsou arabské ženy na pokraji podvýživy z neustálého rození budoucích teroristů. Všichni ostatní ale selhání této strategie vidí zcela jasně.

V soudní žalobě, kterou se izraelská nevládní organizace Gisha na vládě domáhala informací o tom, podle jakých kritérií utváří politiku vůči Gaze a jaké produkty do Gazy nesmějí a proč, vláda přišla s geniálním zdůvodněním své neprůhlednosti: V každém jednotlivém případě stát tvrdí, že zveřejnění informací o tom, co je povoleno a proč, by podle jeho slov došlo k „ohrožení národní bezpečnosti a poškození zahraničních vztahů."

Zdá se tedy, že by poškodilo národní bezpečnost, pokud by se svět například dozvěděl, že skořice do Gazy smí, zatímco koriandr ne. Je ale jasné, proč by taková informace poškodila mezinárodní vztahy - odhalilo by to zbytku světa naprostou idiocii a vrtošivost izraelských rozhodovacích procesů.

Pokud ale uvažujete, že byste do Gazy poslali nějaký ten balíček, vězte, že na seznamu zakázaného zboží, které ohrožuje bezpečnost státu Izrael a proto se do gazy v žádném případě nesmějí dovážet, jsou: Mimo jiné marmeláda, čokoláda, dřevo na nábytek, ovocné šťávy, textil a plastové hračky.

 

Převzato z richardsilverstein.com

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře