Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Ke Gaze se chystají další konvoje

  • uztok-na-lod
Zatímco generální tajemník OSN Pan Ki mun ve středu (už po několikáté od izraelské agrese Lité olovo) důrazně vyzval Izrael, aby zrušil blokádu pásma Gazy, americký viceprezident Joe Biden podpořil izraelský útok na humanitární konvoj s tím, že židovský stát „měl právo vědět", co je na palubě.

Komentáře ohledně až 19 obětí izraelského útoku se Biden sdržel, nicméně trval na tom, že beztak za všechno může Hamas. Bidenovy poznámy nesmírně potěšily proizraelskou lobby AIPAC, jestli jí udělal radost i „dr.Furmisal Sobotka" není zatím jasné. (Je ale zcela jisté, že proizraelské lobby neudělal radost "radarista" Tomáš Klvaňa!)

Bývalý agent Mossadu Victor Ostrovsky, který se proslavil mimo jiné knihou Lstí a klamem, však k útoku na tureckou loď prohlásil, že to bylo „tak hloupé, až rozum zůstává stát". Příslušníci „skvělé" jednotky Šajetet 13, která útok provedla, jsou „intenzivně cvičeni k obsazování lodí, ovšem k obsazování unesených lodí." Je vidět, že jejich taktické návyky se na humanitární konvoje vůbec nehodí. „Mossad měl na palubě pravděpodobně víc než jednoho člověka, který jistě podával plánovačům operace přesné informace o tom, co se na palubě odehrává. Byly tyto zprávy ignorovány?" ptá se Ostrovsky.

Izraelský deník Haarec v komentáři Carla Strengera k útoku na flotilu konstatuje, že se Izrael uzamkl v představě, že má pravdu, zatímco všichni ostatní se mýlí, a proto není s to přiznat, že jeho politika vůči Palestincům je katastrofální. „Pochybuji, že vláda vůbec naslouchala Daganovi: Netanjahu jaksi zamrzl, Moše Ya´alon věří v izraelské věčné právo na Velký Izrael, Eli Jišaj nemá ani páru o mezinárodních vztazích a Ehud Barak podle všeho ztratil schopnost jasně myslet už před lety." Vše, co podle Strengera zůstalo těm, kdo chtějí Izrael zachránit před sebou samým, ať už jsou to Izraelci, Židé z diaspory nebo gójové, je vyzývat ho k rozumu, i kdyby vůbec nebylo jasné, jestli nebo kdy budou vyslyšeni."

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu oznámil, že jeho země je připravena opětovně normalizovat vztahy s Izraelem, pokud Tel Aviv zruší blokádu Gazy: „Budoucnost našich vztahů závisí na Izraeli. Nevidím důvod, proč je znovu neobnovit, pokud bude blokáda Gazy zrušena a naši občané budou propuštěni."

Je to podle všeho férová nabídka, protože Evropská kampaň za ukončení blokády Gazy včera oznámila, že má finance na vyslání další flotily, tentokrát nazvané Freedom 2. Měla by ke břehům Gazy vyrazit během několika týdnů a její organizátoři nevylučují, že by se na ní polooficiálně opět bude podílet Turecko.

Otázkou tak vlastně je jen to, kolik konvojů je Izrael s to na moři pochytat, a kolik lidí přitom postřílet. Zdá se, že v případě konvoje v čele s lodí Rachel Corrie to nebude třeba, protože poslední zprávy hovoří o tom, že snad Izrael slíbil neútočit, zatímco humanitární aktivisté vyloží svůj náklad v Ašdodu. Pokud ale Izrael přece jen zaútočí, patnáctičlenná posádka, v níž je nositelka Nobelovy ceny za mír a bývalý zástupce šéfa OSN, veřejně oznámili, že se nebudou bránit.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře