Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Masakr se stává „bitvou“ s „brutálními“ humanitárními aktivisty

  • vojaci-izrael-lod
Improvizovaný stanový vězeňský tábor v přístavu Ašdod se plní lidmi, protože podle dostupných zpráv většina účastníků mise Flotily svobody volí izraelské vězení před deportací, nicméně zprávy jsou kusé, protože Ašdod je odříznut od světa.

Turecká loď Mavi Marmara, dějiště masakru, je předmětem přísné vojenské cenzury, která se od Izraele dala očekávat, a na svět se mohou dostávat jen „schválené" fotografie či videa, která mají izraelský útok vykreslit v pozitivních barvách.

A izraelská média už se začala snažit. Ynet, webový server nejčtenějšího izraelského deníku Jediot Achronot, svým čtenářům humanitární pracovníky popsal slůvkem „brutální" a vysvětlil, že po zuby ozbrojení příslušníci zvláštních jednotek byli „nesmyslně zbiti" humanitárními pracovníky vyzbrojenými skelněnými lahvemi a praky. Jerusalem Post zašel ještě o krůček dál - izraelští vojáci prý byli vyzbrojeni jen puškami nabitými barvícími kuličkami, vyzdvihl přitom „ušlechtilost" vojáků a nijak se nenamáhal vysvětlit, jak lze paintballovou puškou postřílet 19 lidí.

Izraelská vláda do toho nadšeně vychválila útok a následný masakr s tím, že humanitární pracovníci jsou ve skutečnosti „teroristé" s kontakty na Al Kajdu, a pochválila své vojáky za „zdrženlivost", v jejímž rámci zmasakrovali jen 19 lidí a další desítky jich zranili.

Nenápadně se mění i tón médií ve světě a tradiční postoj izraelské armády - všechny masakry jsou vždy jen „sebeobranou" -- se podle očekávání začíná v jejich dikci prosazovat. To, co ještě před 24 hodinami bylo „útokem" nebo „masakrem", je najednou „bitvou", zatímco z humanitárních pracovníků se stávají už jen „propalestinští aktivisté".

V tomto ovzduší se objevují zprávy, podle nichž se Izraelci houfně vydávají na pobřeží „podpořit" útok svých chrabrých vojáků, a jedna z předních izraelských investičních bank, Halman Aldubi, už vyzvala ke stažení všech izraelských investic v Turecku - Ankara tak má být potrestána za to, že si dovolila masakr na své lodi v mezinárodních vodách kritizovat.

Turecko ale mezitím oznámilo, že příští humanitární konvoje do Gazy budou už coby ochrana rovnou doprovázet turecké válečné lodě. Turecko a Řecko zároveň zrušily plánované společné vojenské manévry s Izraelem.

Otázkou tak nyní je, jak se masakr na palubě Mavi Marmara odrazí ve vztazích Izraele s USA. Jedinou reakcí Bílého domu byl prozatím stručný telefonát „vyjadřující důležitost co nejrychlejšího zjištění všech faktů a okolností ranní tragické události". V soukromí však američtí činitelé vyjadřují pochybnosti o tom, jak Obamova administrativa dokáže udržet svou bezpodmínečnou podporu Izraeli a uchovat si přitom na mezinárodní scéně tvář. Klíčovou roli v Obamově blízkovýchodní politice totiž v současnosti hrají „nepřímé rozhovory" mezi Izraelem a palestinskou samosprávou, kvůli masakru ale Palestinci možná z této hry vystoupí. A zatímco se Izrael na mezinárodní scéně stále více izoluje, bude zřejmě Obama hledat novou politickou linii, která by ho už nenutila podporovat a krýt krajně pravicovou izraelskou vládu kdykoli zase někoho někde zmasakruje.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře