Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Mocní tohoto světa se připravují na protesty

  • sound-gun
Před blížícím se summitem skupiny G20 si torontská policie pořídila čtyři „zvuková děla" dlouhého dosahu, kterým se v angličtině říká long-range acoustic devices (LRAD).

Zbraně, které nemají demonstranty rovnou zabíjet, ale mohou je připravit o sluch, zůstanou ve výzbroji torontské policie i po summitu, který proběhne ve dnech 26. a 27. června. „Budou pro nás jednoznačně přínosem, nejen pro summit G20, ale i pro jakákoli další shromáždění v budoucnu," prohlásila mluvčí torontské policie Cindy Drummondová.

Podle ní hodlá policie zvuková děla primárně používat jako „komunikační nástroj", přičemž děla přirovnala k reproduktorům, které mohou vysílat varovná upozornění v padesáti jazycích. Torontská policie je prý už jednou použila při soudem povolené prohlídce.

Ve skutečnosti je ale LRAD, původně vyvinuté pro americké námořnictvo, nesmrtící zbraní, která je s to demonstrantům působit bolest za hranicí únosnosti. Původně byly používány od Iráku až po odhánění somálských pirátů, policie je ale stále více nasazuje i proti demonstrantům jako předehru k slznému plynu a zvukovým granátům. LARD dokáže zamířit zvuk na konkrétní osobu až na vzdálenost 600 metrů a udeřit na ni silou 135 decibelů, což je za hranicí snesitelné bolesti, která se pohybuje mezi 110 a 120 decibely. Jeden ze čtyř přístrojů, které si kanadská policie pořídila, je navíc mobilní, lze ho umístit na autech či lodích a může vygenerovat zvuk o síle 143 decibelů hlučně slyšitelný na vzdálenost 1500 metrů. Americký Národní institut pro výzkum hluchoty přitom uvádí, že trvalé poškození sluchu mohou způsobit zvuky dosahující hlasitosti 85 decibelů.

Torontská policie se ale dušuje, že při ochraně mocných tohoto světa bude využívat jen „varovnou" funkci LRAD...

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře