Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Izraelské námořnictvo hrozí humanitárnímu konvoji

  • izraelska-vlajka
Izraelské válečné lodě kontaktovaly flotilu šesti lodí směřujících do Gazy s 10 tisíci tunami humanitární pomoci a izraelští vojáci jsou připraveni se násilím nalodit a odklonit flotilu od Gazy k přístavu Ašdod. Flotila je nyní v mezinárodních vodách asi 400 kilometrů od Gazy, kam by podle plánu měla dorazit v pondělí ráno.

Izraelské raketové čluny vyrazily po setmění a dvě hodiny na to izraelský rozhlas zveřejnil jejich výzvu mezinárodní humanitární flotile: „Pokud budete ignorovat naše příkazy a vplujete do blokády, izraelské námořnictvo bude donuceno přijmout veškerá nezbytná opatření s cílem blokádu uchovat."

Flotila veze do Gazy stavební materiál, léky, ale také třeba několik stovek elektrických pojízdných křesel, montované domky nebo čističky vody.

Izrael dopředu slíbil., že humanitární náklad, který na palubách zabaví, předá přes kanály OSN do Gazy, nemá se to ale týkat zboží, jehož dovoz Izrael do obklíčené Gazy už čtvrtým rokem zakazuje. Například cement na opravy domů poničených při loňské izraelské agresi, prý bude do pásma vpuštěn až poté, co kdosi Izraeli prokáže, že bude použit na konkrétní stavby.

Od srpna 2008 je to už osmý pokus mezinárodního hnutí Free Gaza dovézt humanitární pomoc.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře