Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Afghánská vláda hrozí zablokováním ofenzívy na Kandahár

  • karzaj-zamysleny-hamid
Afghánská vláda ústy prezidentova mluvčího Vahída Umara zopakovala svou hrozbu, že zablokuje ofenzívu NATO do Kandaháru, pokud aliance nezaručí, že bude při svých útocích chránit civilisty.

Není jasné, zda má afghánská vláda vůbec nějaké páky k tomu, aby svou hrozbu naplnila, zatímco jednotky NATO už v předzvěsti červnové ofenzívy v oblasti stupňují útoky. Je ale jasné, že původní nadšení, které kolem tažení na Kandahár vládlo ve štábu NATO, pomalu vyprchává, a to hlavně kvůli výsledkům nadšeně medializované únorové ofenzívy proti rolnické komunitě v Mardžáhu, která měla být jen jakýmsi testem, než se zvolá „Na Kandhár!" V Mardžáhu se totiž Američanům a NATO daří ještě méně, než si představovali i ti největší skeptici. Cílem měla být okupace této zemědělské oblasti a následné nastolení čehosi, co by mohlo alespoň v oficiálních prohlášeních představovat vládu, nic z toho ale po měsících ještě nenastalo. Namísto toho v paměti zůstal cílený útok okupačních vojáků na dům plný civilistů, v jehož troskách zahynulo 12 lidí.

Proti řídce osídlenému Mardžáhu je ale Kandahár velkoměsto s obyvatelstvem, které už má po krk násilí a okupací. Představa, že by jejich problémy vyřešila zrovna další krvavá okupace, je bizarní, přitom je ale podle všeho jedinou představou, kterou NATO má.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře