Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

USA: Útok na Írán, i když není hrozbou

  • obama-utok-iran
Politika Spojených států vůči Íránu - spočívající vlastně jen v opakovaných pohrůžkách vojenským útokem či přitvrzováním sankcí -- se zdá být vcelku jasná, přesto ale  v každodenním běhu i mezi svými tvůrci vyvolává zmatky.

Pentagon si včera velmi pospíšil, aby dementoval prohlášení náměstkyně ministra obrany Michele Flourneyové, podle níž „útok na Írán pro nejbližší dobu není na stole" a že se Obamova administratova soustředí spíše na nátlak a jednání. Podle „opravného" prohlášení mluvčího Pentagonu Geoffa Morella je ale útok „jednou z možností neustále".

James Miller, další z pentagonských náměstků, mezitím při senátním slyšení prohlásil, že Írán se „zahraniční pomocí" bude do roku 2015 disponovat balistickou raketou schopnou zasáhnout Spojené státy.

Proti tomu se ohradil íránský ministr obrany Ahmad Vahidí, podle něhož Teherán žádné takové plány nemá a že je to vše jen součást americké psychologické války proti islámskému režimu. Kupodivu se přitom může opřít o analýzu amerického ministerstva zahraničí, podle níž je hlavním íránským zájmem dneška přežít a uchovat si vojenskou moc maximálně k odstrašení amerického či izraelského útoku. „Principem íránské vojenské strategie je odstrašování, asymetrická reakce a vyčerpávání protivníka," konstatuje studie. „Strategie se zaměřuje na odražení americké a izraelské hrozby."

Navzdory názorům vlastních expertů ale Obamova administrativa výhrůžky na adresu Íránu v poslední době neustále stupňuje, čímž ovšem jen dál podkopává představy o své racionalitě. Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Chameneí proto znovu vyjádřil pobouření celého svého národa (neboť terčem amerického útoku se nechce stát ani tamní opozice), a to kvůli Obamově hrozbě, že na Írán může zaútočit jadernými zbraněmi. Na počátku dubna Obama v Praze oznámil, že USA jako první nezaútočí na nejaderný stát, rychle ale dodal, že do této kategorie Írán nespadá.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře