Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Hamíd Karzáí si hraje vlastní hry

  • karzai
Potupnou porážku utrpěl afghánský prezident Hamíd Karzáí, když mu jeho parlament jednomyslně zamítl návrh únorový výnos, který měl prezidentovi umožnit takřka neomezenou kontrolu nad orgánem OSN dohlížejícím na volby, Volební komisí pro stížnosti.

Karzáí argumentoval tím, že je nepřípustné, aby v komisi seděli cizinci, a že jen jím jmenovaní lidé mohou vynášet verdikty v „národním zájmu". Po loňských neuvěřitelných prezidentských volbách, kdy bylo ve prospěch Karzáího odevzdáno kolem milionu zfalšovaných hlasů, mu poslanci ale neuvěřili a výnos zamítli.

Podle legislativy této naprosto zkorumpované a okupované země však ke schválení výnosu Karzáímu stačí souhlas horní komory parlamentu a jeho vlastní podpis. Když tedy nic jiného, tak se Karzáímu ve finále podaří odradit OSN, aby v Afghánistánu ještě nějaké volby financovala.

Karzáí se navíc vzepřel USA a NATO a ponechal svého nevlastního bratra Valího v čele provinční rady Kandaháru. Jeho pověst naprosto zkorumpovaného muže zapojeného do obchodu s drogami vadí okupačním silám před plánovanou ofenzívou do Kandaháru. Na jedné straně prý sice vítají Valího všestrannou pomoc, na straně druhé se ale obávají, že právě spojení s tímto mužem jim zabrání „získat si mysli a srdce" obyvatel oblastí, které hodlají dobýt.

Vrchní velitel v Afghánistánu admirál Michael Mullen při setkání s Karzáím minulý týden tvrdil, že jeho první snahou po dobytí Kandaháru bude „vymýtit" z města korupci, což je úkol, který se za Valího vlády už dopředu jeví jako neuskutečnitelný.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře