Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Po třech letech smějí do Gazy – boty

  • boty-gaza
Izraelská vláda sáhla k jedné z nejradikálnějších revizí své blokády pásma Gazy a po třech letech poprvé povolila dovézt do Gazy - boty a některé druhy oděvů!

Legálně se boty do Gazy nesměly dovážet už od roku 2007, nicméně černé na bílém to izraelské úřady stvrdily až o rok později. Důvodem byl fakt, že boty podle nich spadají do kategorie „technologií dvojího použití", neboť ozbrojenci Hamasu používají boty coby součást své uniformy. Z této logiky vzešla úvaha, že k uniformě lze použít jakékoli boty, a tak byl pro jistotu zakázán dovoz jakékoli obuvi. Stejný argument pak zabránil dovozu některých druhů oděvů.

Obyvatelé Gazy, kteří si to mohou dovolit, si tak nechali posílat boty přes pašerácké tunely z Egypta, které ale Izrael pravidelně bombarduje, neboť jimi kromě zbraní do Gazy proudí i další zakázané zboží, jako iPody nebo dokonce i auta nebo divoká zvířata pro zoo. Chudým Gazanům ale nezbylo než chodit bosky.

Podle palestinských zdrojů je ústupek ohledně dovozu bot do Gazy výsledkem nátlaku americké vlády na kabinet Benjamina Netanjahua. Boty budou do Gazy smět koncem týdne po Velikonocích a není zatím jasné, zda to znamená konečné zrušení zákazu dovozu bot, nebo se jedná jen o jednorázovou záležitost.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře