Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Komu záleží na tom, že afghánské bezpečnostní síly znásilňují děti?

  • afghanistan-deti-znasilneni
Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen přijel do Prahy, aby si české vládě řekl o další polní nemocnice a lidi pro výcvik afghánských bezpečnostních sil. V této souvislosti není bez zajímavosti následující text.

Proklamovaným cílem Američany vedené války v Afghánistánu, přinejmenším podle Obamovy administrativy, je porazit Taliban a nastolit na celém území Afghánistánu stabilní demokratickou vládu. Kriticky důležitým pro dosažení tohoto cíle je vytvoření profesionální afghánské armády a policejních sil, které by nebyly zkorumpované a měly by respekt afghánských obyvatel.

Zprávy z Kanady však naznačují, že Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly (ISAF) mají k tomu cíli nejen velmi daleko, ale naopak navíc zavírají oči před banditismem obou zmíněných afghánských organizací, jednak, aby je neurazily, a za druhé, aby si je nepoštvaly proti sobě. Řeč je o zcela běžném znásilňování dětí, kterého se dopouštějí afghánští vojáci a policisté v Kanaďany spravované provincii Kandahár. Jak už loni na podzim napsal deník Ottawa Citizen, kanadští vojenští kaplani i prostí vojáci si už od roku 2006 stěžují, že afghánští vojáci na jejich základně „sodomizují" děti. Kanadští velitelé tyto stížnosti ignorují nebo je rovnou pohřbívají, v obavě ze špatné publicity, kterou by takové zprávy mohly vyvolat. Dokonce i kanadská vojenská policie už si postěžovala, že jí velitel oblasti generál J. C. Collin nařídil, aby se „nevměšovala do incidentů, při nichž mají afghánské síly sex s dětmi".

Podle deníku se kanadští velitelé hájí tím, že ačkoli je sex s dětmi v Afghánistánu nezákonný, je tam tato praxe kulturně přijatelná a že by se tak kanadští vojáci „neměli plést do něčeho, co je otázkou ´kultury´."

Člověka napadá, jaké další kulturní otázky mají západní okupanti nechat na pokoji? Třeba útisk žen? To je totiž určitě součást jejich kultury. A co takhle úplatky a vydírání? Vzhledem ke skutečnosti doložené fakty - že je afghánská policie zkorumpovaná odshora až dolů a že armáda na tom není o moc lépe - by nám argument o kulturních kořenech korupce ušetřil spoustu starostí. Nebo třeba obchod s drogami? I to totiž vypadá jako součást tradiční afghánské kultury.

Sláva kanadským vojákům a kaplanům, kterým se zazdálo, že už se těch dětí zneužívá víc, než jejich žaludky snesou, a kteří pak své starosti sdělili veřejnosti, když se jejich velitelé vše snažili zamést pod koberec. Jen mě v této souvislosti napadá, proč tady, v našich supermoralizujících Spojených státech, o podobných věcech na amerických základnách nikdo ani nepípl? Je těžké si představit, že se věci, které jsou běžné na kanadských základnách, neodehrávají i na jiných.

Nabízí nám to dvě možnosti:

Američtí vojáci a mariňáci nejsou ochotni narušit řetězec velení a stěžovat si veřejně, nebo... americká média podobné příběhy nezajímají. Koneckonců, týkají se jen Afghánců a komu je co do nich? Americkou žurnalistiku zajímají jen Američané.

Odpověď bude ležet někde mezi oběma možnostmi.

Ať tak či tak, obrázek, který předestřel Ottawa Citizen, nedává hezký výhled na plánované předání moci v zemi z rukou Američanů a ISAF afghánským silám... nebo na osud afghánských dětí.

 

Publikováno na serveru Counterpunch

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře