Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Afghánistánu do Dubaje létají záhadné miliardy

  • hromada-bankovek
Z Afghánistánu se do Dubaje letecky - často za přímého dohledu celních úřadů - přesouvají hromady bankovek, přičemž podle listu Washington Post americká strana netuší, odkud že tyto peníze pocházejí.

Za loňský rok se takto z Afghánistánu do Dubaje, kam bohatí Afghánci přesídlili, přesunulo odhadem kolem miliardy dolarů. Zvláštní je, že pokud se tyto peníze na celnici nahlásí, je z právního hlediska vše v pořádku.

V době, kdy USA a jejich spojenci vynakládají miliardy dolarů na okupaci Afghánistánu, se objevují obavy, zda tyto peníze nejsou ukradeny z amerických pomocných programů nebo zda nejsou z obchodu s drogami. Úřady v sousedním Pákistánu si zase myslí, že peníze jsou do Afghánistánu pašovány právě od nich. „Všechny ty peníze se jakoby zázrakem objevují jaksi odnikud," cituje deník americký zdroj, který tok peněz přes kábulské letiště monitoruje. Kábul s Dubají spojuje šest leteckých linek denně.

Během pouhých dvou měsíců od loňského července na těchto spojích lidé převezli více než 180 milionů dolarů. Pokud by intenzita převozů byla stejná po celý rok, celková suma by převýšila roční výběr daní v Afghánistánu, které do státní pokladny dodávají asi 875 milionů dolarů. „Opravdu netušíme, co se to tady děje," dodává nejmenovaný zdroj.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře