Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Americké rakety v Mardžáhu zabily nejméně 12 civilistů

  • hi-mars
Bitva o Mardžáh měla být ústředním bodem Obamovy eskalace války v Afghánistánu, ukázkou síly jednotek NATO nasazených proti farmářskému regionu a zároveň i příkladem, jak okupační síly přehodnotily svou strategii a usilují o co nejméně civilních obětí.

Zatím se ale nic z toho nedaří. Bojové jednotky svádějí s Talibanem těžké boje a jejich obsazování Mardžáhu je mnohem pomalejší, než se předpokládalo, a nad tím vším se hned od počátku ofenzívy vznáší tragický přehmat amerických ozbrojených sil.

Podle zdrojů NATO se Američané pokusili do boje nasadit svůj „kaťušovský" Vysoce mobilní dělostřelecký raketový systém (High Mobility Artillery Rocket Systém, HiMARS). Rakety ale „minuly" vytyčený povstalecký cíl a místo něho o tři sta metrů vedle zasáhly dům plný lidí. V jeho troskách zahynulo nejméně 12 afghánských civilistů.

Veleni si pospíšilo s omluvou a HiMARS byl prozatím stažen z bojů, nicméně američtí vojáci dál celý region zasypávají letáky, které vyzývají místní obyvatelé, aby během invaze „zůstali doma", což se jim ovšem může stát osudným.

Navzdory intenzitě bojů a smrti civilistů velení jednotek USA a NATO trvá na tom, že „invaze pokračuje podle plánu". Během minulého měsíce ale velení okupačních sil slibovalo v Mardžáhu rychlé a snadné vítězství, a tak se zdá, že realita se začíná od plánů zase a znovu vzdalovat a stále více připomíná iráckou Fallúdžu.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře