Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Čína chce námořní základnu u Afrického rohu

  • cinska-lod
Čína potřebuje stálou námořní základnu u Afrického rohu, která by zajišťovala podporu čínské protipirátské flotile v Adenském zálivu u břehů Somálska. Prohlásil to čínský expert na válečné námořnictvo Jin Čchuo, jehož stanovisko zveřejnil web čínského ministerstva obrany.

Pokud se tak stane, bude to další náznak, že Čína s konečnou platností ustupuje od své politiky, na jejímž základě nepotřebovala v zahraničí základny nebo spojenecké smlouvy. Nyní Peking tvrdí, že aktivní námořní přítomnost v zahraničí je nutná pro ochranu námořních tras životně důležitého zahraničního obchodu a pro přepravu surovin.

Jin nenaznačil, kde by budoucí základna měla být. Čínské námořnictvo už čtyři měsíce působí u somálských břehů, a ačkoli se konkrétních protipirátských akcí neúčastní a nenavštívilo dosud žádný z regionálních přístavů, podle Jina by se kvůli doplňování zásob v dohledné době měly začít využívat přístavy v Džibuti, kde jsou dnes americké a francouzské základny. „Věřím, že země regionu a státy, které se účastní protipirátských hlídek, pochopí, když si Čína zřídí poměrně stálou pobřežní doplňovací základnu," konstatoval Jin.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře