Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Jemenští Húthijové porazili saúdské ozbrojené síly

  • jemen-saudi
Zase jednou se ukázalo, že moderní armádu s nejlepší výzbrojí včetně pancéřování, nočního vidění, letecké převahy, fosforových bomb, počítačů a dalších zbraní, je možno porazit, pokouší-li se o vpád do cizí země.

Spojené armády Saúdské Arábie a Jemenu utrpěly 27. listopadu t.r. těžké ztráty na životech a výzbroji v boji s ozbrojenou skupinou jemenských zajdovských šíitů zvanou Húthijové (al-Húthijún, jméno je odvozené od jména jejich velitele Husajna Badr ed-Dína al-Húthího, jehož zabila jemenská armáda v září 2004). Počty Húthijů se odhadují od 2 000 do 10 000. Jejich současným vůdcem je Badr ed-Dínův bratr Abd al-Málik al-Húthí.

Po porážce přerušily saúdské síly veškeré pozemní operace na jemenském území. ">Totální porážku Saúdů zachytilo video pořízené Húthiji. Húthijové šli do boje za pokřiku „Smrt Americe! Smrt Izraeli!"

Saúdové přiznali ztráty vojáků buď zabitých nebo zajatých, včetně podplukovníka. Ani slovem se však nezmínili o tom, že jejich vojáci z boje utekli a zanechali Húthijům na bojišti veškeré své vybavení pocházející z USA. Bylo ho dost na vyzbrojení celé armády, dost, aby naplnilo Alibabovu jeskyni pokladů. Kromě ">zbraní a munice padly do húthijských rukou počítače, zařízení na noční vidění, komunikační technika, odstřelovačské pušky vybavené pro noční střelbu a další vybavení (nebo zde).

Na všech pozemních frontách pak zavládl relativní klid, pokračovala však palba saúdského dělostřelectva, raketové a letecké útoky na různé pozice v Jemenu včetně řady vesnic a města Sa'da. Podle tvrzení Húthijů začali Saúdové při náletech používat jedovatý plyn.

Nálety pokračovaly i v dalších dnech. Za poledne 1. prosince dopadly tři velké bomby do vesnice Mithab v okrese Ammár. Jedna z nich zasáhla dům, v němž usmrtila tři děti a čtyři ženy a devět dalších žen a dětí těžce zranila. Jemenská vláda blokuje veškeré dodávky jídla a léků do oblastí, v nichž se bojuje, pracovníci humanitárních organizací ani lékaři se k těžce zraněným nemohou dostat. Odhaduje se, že při náletech v rámci operace, již jemenská armáda označuje jako „Operaci spálená země", už zahynuly stovky žen a dětí.

Od srpna 2009 už z oblasti bojů uteklo 175 000 civilistů, z nichž jen zlomek je umístěn v uprchlických táborech OSN. Ty jsou zoufale nedostačující, OSN těžko získává prostředky, jeho zaměstnanci se k uprchlíkům těžko dostávají, a tak mnoho tisíc dalších lidí žije celé měsíce bez jakékoli pomoci.

5. října sestřelili Húthijové u města Sa'da jemenské letadlo. Další se jim podařilo sestřelit večer 7. prosince večer, mezitím byl zničen i jeden jemenský vrtulník. Saúdové po celou dobu pokračují v náletech, pozemní akce však zastavili.

 

Zdroje:

http://iraqwar.mirror-world.ru/article/212016

http://iraqwar.mirror-world.ru/article/211804

http://iraqwar.mirror-world.ru/article/212445

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře