Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Přijme Izrael zákony Tóry?

  • neeman-yaakov
Zatímco se evropská pravice houfuje do boje proti iluzorní hrozbě šaríji, v Izraeli se možná pomalu k moci hrne Tóra. Musíme si „navrátit někdejší slávu, a to tím, že se zákony Tóry stanou zákony Izraele, že se opravdu tím správným způsobem podřídíme zákonům Tóry, krok za krokem," prohlásil izraelský ministr spravedlnosti Yaakov Neeman na rabínské konferenci. Podle Neemana by se Izraelci měli začít vyhýbat státním soudům a místo nich řešit vše přes soudy náboženské.

Opozice vybuchla. Její šéfka Tzipi Livniová prohlásila, že podobné teze by měly „znervozňovat každého občana Izraele" a bývalý ministr spravedlnosti Jossi Beilin vyzval premiéra Netanjahua, aby Neemana okamžitě z vlády vyhodil.

Netanjahu se ke kauze nevyjádřil, nicméně jeho ministr vědy a technologií Daniel Hershkovitz „aplaudoval ministru spravedlnosti za odhodlání ukotvit izraelský právní systém na židovském základě a dát mu tak židovskou duši".

„Otevírá se nám před očima dosud skrývaná a temná agenda," podotkl poslanec za Stranu práce a bývalý ministr vnitra Ophir Paz-Pines. „Ministr spravedlnosti otevřeně vyjádřil nedůvěru v izraelský justiční systém s tím, že ho chce nahradit halachou. Ministr spravedlnosti, který nevěří v systém, který má spravovat, by se měl sám sebe zeptat, co v křesle pohledává."

Neemanovi, který svůj projev o přechodu na halachu zakončil slovy, že se vše uskuteční „brzy, v dohledné budoucnosti, amen", poblahopřál vůdce ultraortodoxní strany Šas Ovadia Josef.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře