Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Pištaku aneb čtení jen pro silné nervy

  • aymar-saman
Podle údajně nejvlivnější tiskoviny v ČR (www.zpravy.idnes) objevila peruánská policie gang, který zpracovával lidská těla. Byly objeveny mělké hroby se starými těly a nádoby s lidským tukem. To, co bylo objeveno, se nazývá kečujsky pištaku a aymarsky chasiriri, a je to vlastně oběť duchu Pachamamy, Matky země.

Jdeme-li po stopách starých aymarských legend, bylo získávání (lidské) krve ještě před pěti staletími běžné, tak jako potřeba lidského tuku do nádob s knotem (osvit). Kulminačním bodem byl vždy první srpen každého roku, kdy se v noci - dnes už v christianizovaném národě Aymarů v Peru a Bolívii - na polích rozžehnou svítilny (viz výše) a na polích se podřízne několik černých kohoutů, či beranů, podle velikosti polnosti a solventnosti hospodáře. Vše proto, aby pole více plodila - třeba onu monokulturní sóju. Obětinami se slovním doprovodem obřad končí.

Španělé a po nich další přistěhovalci do oblastí obývaných Aymary v červenci zásadně necestovali a ještě tištění průvodci z dvacátých let minulého století cestovatele (i ty odvážné, typu Richarda Halliburtona) varovaly před cestami po Altiplanu v noci a upozorňovaly na riziko možného usnutí a zmizení. Desaparecidos, zmizelých, bylo ale vždy nejvíce po vojenských převratech, a tak zmizelí byli konstantě vydáváni za rituální oběti Aymarů, přestože žádná  policejní složka nikdy žádného příslušníka národa nezadržela pro jakákoli podezření (ve věci). Nová, poválečná vlna německých přistěhovalců pak místním míšencům, colorados, vysvětlila, jak účelné je vytvořit z indiánů Hilsnery, chceme-li jim sebrat půdu. Němci, kteří přicházeli v letech 1919 až 1945 byli stoprocentními Evropany, a protože nějaká bojiště prošli, měla je vládnoucí vrstva za  světoběžníky, kteří ostatně záhy vpluli do poválečného establishmentu diktátorských režimů. Místo osvěty, kterou teď propaguje prezident Morales, byly indiánské národy ponechány s reziduy svých rituálů.

A právě „zbytkový" rituál je dnes předmětem diskuzí. Jak závadové skupiny, ovšem lidský tuk získávají? Není to složité. Kradou mrtvá těla z márnic (ta nejsou hlídána ozbrojenci, na rozdíl od řady nemocnic), dopraví je do hor, neboli „vyrvou je tropům", položí je na předem

připravenou mohylu s ochranou proti ptákům - a vrátí se k tělu za pět, šest týdnů. Jakkoli to není estetické, z těla se samovolně uvolňuje tuk, který jímají. Doslova ho stáčí. Těla jsou poté pohřbena a tuk je pak prodáván aymarským šamanům, kteří se starají o jeho distribuci.  Aymarští šamani tuk používají mnoha způsoby. Využívají třeba toho, že lidský tuk má silné baktericidní účinky a pomáhá při léčbě povrchových ran. Ale o afroindiánském šamanismu zase až jindy.

Na rozdíl od iDnes mi dnes šlo o to, vyvrátit obavy, že snad třeba jelení lůj, který prodávají místní distributoři  kosmetiky dívkám, ženám i babičkám, je vyroben z toho, co si špatně vyčetl mainsteam z dnešních vydání peruánských novin. Limský tisk by se do rukou redaktorů českého mainstreamu totiž nikdy ani online nedostal, kdyby do Peru nepřijížděl současný prezident, kterého uvítaly portréty - Václava Havla... ale o tom se mlčí. Nebo musí mlčet ?

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře