Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Erdogan: Pokud chcete bezjaderný Írán, vzdejte i svých jaderných zbraní

  • recep-erdogan
Země, které nesouhlasí s íránským jaderným programem, by se měly vzdát svých vlastních jaderných zbraní, prohlásil turecký premiér Recep Erdogan s tím, že sankce vyhlašované proti Íránu jsou projevem „arogance". Zároveň zdůraznil, že si přeje Blízký východ i celý svět bez jaderných zbraní.

Během své návštěvy Íránu, který sousedí s Tureckem, Erdogan podpořil „právo Íránu na mírovou jadernou energii" a postoj Teheránu při jednáních se Západem označil za „pozitivní".

Erdoganova cesta do Íránu jen posílila obavy, že jediná islámská země NATO mění svou zahraniční politiku směrem k muslimskému světu a ke svým západním spojencům, kteří odmítají její vstup do EU, se pomalu ale jistě obrací zády.

„Ti, kdo kritizují íránský jaderný program, takové zbraně stále mají," prohlásil Erdogan. „myslím si, že ti, kteří takové stanoviska zaujímají, by se ze všeho nejdřív měli vzdát svých vlastních zbraní. V tomto jsme s našimi íránskými přáteli, našimi sousedy, zajedno."

Erdogan k tomu dodal, že Turecko „chce žít v regionu zcela zbaveném jaderných zbraní. Chceme žít ve světě, v němž jaderné zbraně už neexistují."

Vzájemný obchod mezi Tureckem a Íránem by se podle tureckého premiéra měl do roku 2011 až ztrojnásobit a dosáhnout hranice 30 miliard dolarů.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře