Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

TEST: Opravdu víte, co pijete?

  • voda-balena-x
Nedovolený výskyt cizorodých organických látek - chloroform, benzo(a)pyren, dichlormethan. Nadlimitní obsah dusitanů. Zvýšený počet organotrofních bakterií. Podezření na přítomnost cizorodé toxické látky nebo použití nedovolené „antimikrobiální" úpravy. Vše „zabaleno" v balené pramenité a minerální vodě. Takový je výsledek testu zaměřeného na vody, který v daném rozsahu byl proveden vůbec poprvé.

Časopis TEST provedl srovnání kvality 18 balených neperlivých vod a pitné vody natočené z kohoutku v pěti městech - Ostravě, Brně, Plzni, Praze a Liberci. Analýzy se zaměřily na mikrobiologickou kvalitu, obsah žádoucích látek i látek, které mohou vodu negativně ovlivnit jako například sodík, fluoridy, sírany, železo. „Ve výčtu provedených analýz nechybí ani látky zdravotně závažné, jejichž představiteli jsou dusičnany, dusitany, benzo(a)pyren, polycyklické aromatické uhlovodíky, chloroform, arsen, olovo, nikl a další," uvádí Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu TEST. U balených vod bylo provedeno 64 analýz, u vodovodní vody navíc ještě zkoušky zaměřené na pesticidy.
Benzo(a)pyren, prokázaná karcinogenní látka pro člověka, byl na rozdíl od testované pitné vody z kohoutku zjištěn v pramenitých vodách Bonaqua (min. trvanlivost 20. 06. 2010) a Aqua Bella (min. trvanlivost 09. 08. 10), objevil se i ve dvou balených pitných vodách značek S Budget (min. trvanlivost 21. 07. 10) a Tesco Value (min. trvanlivost 14.07.10). V pramenité vodě Aquila aqualinea analýzy odhalily dvě nedovolené cizorodé organické látky - benzo(ghi)perylen (polycyklický aromatický uhlovodík) a chloroform. Chloroform v pitné vodě z ostravského kohoutku převýšil český limit, je ale hluboko pod požadavkem evropské směrnice. Nadlimitní množství železa obsahovala pitná voda z Plzně.
Ve dvou balených vodách, Rajec (min. trvanlivost 04/2010) a Dobrá voda s deklarací „vhodná pro přípravu kojenecké stravy" (min. trvanlivost 28. 07. 10), nebyly nalezeny organotrofní bakterie. „Nulový nález budí podezření, že buď je ve vodě nějaká cizorodá toxická látka, která tyto bakterie usmrcuje, nebo je před stočením používána nějaká nedovolená 'antimikrobiální' úprava," dodává Ida Rozová.
Výsledky testu balených vod a pitné vody z kohoutku jsou volně přístupné na www.dtest.cz. Velký test balených vod a pitné vody z kohoutku vychází v říjnovém vydání časopisu TEST, ve kterém dále naleznete test zimních pneumatik, domácích kin, varných desek, dětských menu v řetězcích rychlého občerstvení a srovnání nabídky spotřebitelských úvěrů.

Časopis TEST, Občanské sdružení spotřebitelů TEST

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře