Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Už 11 obětí honduraské „vlády“

  • honduras-nasili
Podezřelá úmrtí, bití, policejní střelba... život pod vládou honduraských pučistů začíná stále více připomínat temnou historii latinskoamerických vojenských diktatur. Mezinárodní a honduraské organizace lidských práv za tři měsíce od červnového svržení prezidenta Manuela Zelayi napočítaly už jedenáct obětí režimu „dočasného" prezidenta Roberta Michelettiho, zatímco vláda připouští, že při protestech zahynuli jen tři lidé.

Podle Amnesty International nyní Hondurasu hrozí, že se propadne do spirály neuznávání zákonů ze strany státu, při němž policie a armáda jednají bez ohledu na právní řád. Honduraská organizace Cofadeh eviduje bezpočet případů policejní střelby především v chudinských čtvrtích hlavního města Tegucigalpy, některé z nich se odehrály v noci, neboť Roberto Micheletti vyhlásil zákaz nočního vycházení.

Nezaměstnaný Angel Manuel Osorto porušil zákaz nočního vycházení, aby si mohl od sousedů půjčit peníze na lékařské ošetření své těhotné ženy. Policista projíždějící okolo na motocyklu na něj vystřelil a zasáhl do břicha jeho třináctiletého syna Angela Davida. „Na policii jsme narazili, když jsme se už vraceli domů. Policista začal střílet a jedna z kulek syna zasáhla," popsal tragédii Osorto. „Díky bohu, žije."

Téže noci byl ale zastřelen jeden ze Zelayových stoupenců a dalších pět jich muselo být kvůli střelným zraněním způsobeným policií hospitalizováno.

Velitel policie v Tegucigalpě Leandro Osorio jakékoli zneužití pravomocí svých podřízených odmítá a tvrdí, že obhájci lidských práv mají tendenci k levicovosti a nadržování svrženému prezidentovi Zelayovi, který se stále skrývá na brazilském velvyslanectví ve městě.

Zatímco situace v Hodnurasu ještě není tak zlá jako například v dobách vojenských režimů v sousedních Salvadoru či Guatemale v 80. letech, v některých ohledech je vlastně horší. „Dříve se snažili mrtvé schovávat," konstatuje známá honduraská bojovnice za lidská práva Bertha Olivová. „Dnes ale dělají vše veřejně, ohrožují veškeré principy lidských práv." Bertha založila lidskoprávní organizaci Cofadeh v roce 1982, kdy byl její manžel unesen a zavražděn. Dva dny po Zelayově návratu do Hondurasu policie na kanceláře Cofadeh zaútočila slzným plynem a rozehnala tak zástup asi 150 lidí, kteří chtěli organizaci nahlásit případy bití a střelby ze strany vojáků a policistů.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře