Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Vícerychlostní Evropa není partnerství rovných

Emil Kalabus

Důvěra v Evropskou unii dosáhla historického minima. Kromě vystoupení dalších států hrozí Unii rozpad a chaos. „Bílou knihou o budoucnosti Evropy", již Evropskému parlamentu představil předseda Komise J.-C. Juncker, se ke svému selhání a bezradnosti přiznává i samo vedeni Unie.

Další vývoj EU nemá definitivní podobu. Probírají se různé možnosti a hledají se různé cesty jak pod značkou EU pokračovat. Jednou z předkládaných cest je již zmíněná vícerychlostní Evropa. Tento projekt však není tak bezpečný jak nám ho představitelé EU podávají a naopak, by mohl Evropskou unii navždy rozdělit.

Odhodlání pokračovat v Evropě společně i po odchodu Velké Británie v Římě potvrdili vrcholní představitelé 27 členských států Evropské unie včetně České republiky. Lídři sedmadvacítky se v deklaraci přihlásili k myšlence, že EU musí být jednotná a nedělitelná. V osobně laděném projevu Donald Tusk zdůraznil, že jen jednotná Evropa může být vzhledem ke zbytku světa suverénní a garantovat nezávislost členským státům a svobodu občanům. Po sumitu se tedy zdá, že je vše v pořádku, ale pozor.

  • vicerychlostni-evropa-neni-partnerstvi-rovnych

 

Před šesti desetiletími "otcové zakladatelé" ze šesti západoevropských zemí při podpisu římských smluv neřešili otázky vícerychlostní Evropy či odchodu z unie, upozornil ve svém projevu Tusk.

Tak jak to skutečně s Evropskou unií vypadá? Myšlenka na vícerychlostní Evropskou unii není vůbec nová i když se za novou vydává. Ve skutečnosti to byl Willy Brandt, jeden z předchůdců Merkelové, který tento pojem razil už v roce 1974, jen rok poté, co se Británie přidala do Společenství. Tento pojem odráží realitu unie, která se už dávno vzdala praxe pohybovat se stále jako jeden celek. Euro, Schengen, fiskální pravidla – ve všech těchto politikách EU již vznikají flexibilní koalice zemí, které postupují v integraci různým tempem nebo se v některých případech vůbec neúčastní.

Carl Bildt, bývalý švédský premiér uvedl, že „se jedná o téma, které bylo na stole tak nějak vždycky.“ Jenže na druhou stranu je idea vícerychlostní Evropy sporná, protože může znamenat různé úrovně členství v bloku, jehož ideou je partnerství rovných. A také to je jeden z hlavních kontroverzních bodů ohledně případné deklarace EU k 60. výročí Římské smlouvy.

Nové členské země tyto snahy posuzují jako nebezpečí. Vícerychlostní Evropa je chápána jako cíl sám o sobě, který identitu Unie zničí a otevře různé stupně členství. Ještě více se tak zvýší rozdíly mezi východem a západem ohledně migrace, peněz a vlády práva. Bohatší část Unie bude zřejmě parazitovat na té části chudší.

K vícerychlostní EU se nedávno v pořadu ČT kriticky vyjádřil poslanec a předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Okamura doslova řekl: „Zdůrazňování vícerychlostní Evropy ukazuje na kolaps Evropské unie. Je to kolaps ekonomický, politický, hodnotový a bezpečnostní... Hodnotový kolaps je v té obrovské regulaci... Ekonomický vidíme v Řecku. V Evropě si dělá každý, co chce, Evropská unie to neřídí. Měli bychom si nalít čistého vína a připustit si, že EU je nereformovatelná,“ hřímal předseda SPD. Jedinou schůdnou cestou pro Evropu je co nejužší spolupráce národních států. K tomu podle Okamury EU vůbec nepotřebujeme.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře