Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Izrael odmítá bezjaderný Blízký východ i zprávu OSN

  • bennynetanyahu
Izrael odmítne podepsat jakoukoli dohodu o bezjaderném Blízkém východě, a to kvůli „nezvladatelné" nátuře muslimských států v regionu. „Dokud se muslimský svět od marockého Marrákeše po Bangladéš bude chovat jako západní Evropa, nemůže být o jaderném odzbrojení ani řeč," napsal ministr obrany Ehud Barak v úvodníku nejčtenějšího izraelského deníku Jediot Achronot.

Izrael je přitom ve skutečnosti jedinou blízkovýchodní zemí vlastnící jaderné zbraně, byť tuto skutečnost připouští jen občas. Už v roce 1981 Izrael zaútočil na Irák kvůli podezření, že vyrábí jaderné zbraně, a nyní kvůli témuž systematicky hrozí Íránu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve čtvrtek hlasovala v poměru 100 ku jedné na podporu konceptu bezjaderného Blízkého východu. Onen jediný hlas proti patřil Izrael. Spojené státy oznámily, že ideu podporují, nicméně nakonec se hlasování zdržely.

Tato z pohledu Izraele provokace na půdě MAAE přichází v době, kdy OSN zveřejnila zprávu o válečných zločinech v Gaze. Izraelská politická scéna na ni zareagovala obvyklou směsicí osobních útoků na autora zprávy, jihoafrického soudce Richarda Goldstona, a obviňováním, že za zprávou je čistý antisemitismus.

Nezvykle ostrou reakci ale nabídl premiér Benjamin Netanjahu. Varoval světové vůdce, aby Goldstoneovu zprávu rychle odmítli, neboť mohou čelit stejným obviněním z válečných zločinů spáchaných v jejich vlastních válkách.

Goldstoneova zpráva přitom nedává vinu za válečné zločiny spáchané letos v lednu při izraelské invazi do pásma Gazy jen Izraeli, ale připisuje ji i ozbrojencům různých palestinských skupin, přičemž konstatuje, že válečné zločiny mohly přerůst až do kategorie zločinů proti lidskosti. Lidskoprávní organizace konstatují, že drtivou většinu z asi 1400 obětí invaze tvořili civilisté zabití izraelskou armádou.

A zatímco se Goldstoneova zpráva snaží vinit ze zločinů obě strany, Spojené státy byly první, kdo podpořil stanovisko Izraele a označil za zprávu za „jasně jednostrannou". USA také patřily k hlavním obhájcům invaze do Gazy.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře