Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Totožnost s čipem? Děkuji, nechci.

Tak jako se před lety mnozí z nás nechali omámit reklamní kampaní na bankovní platební karty, kreditní karty a nakonec i na bezkontaktní karty, tak stejně tak se na nás chystá pozitivní propagační kampaň na průkazy totožnosti s čipem. Bude probíhat podobně jako u platebních karet, jen s tím rozdílem, že ani kampaň a ani samotné plastikové kartičky teď nebudou platit banky, ale my sami.

Pojďme si teď krátce říci, co si to vlastně z našich daní chtě-nechtě zaplatíme.

  • totoznost-s-cipem-dekuji-nechci

Těžko říci, jestli někdo pana Sobotku zúkoloval nebo to dělá z nudy, ale největším dosavadním propagátorem občanských průkazů s čipem je právě on. Skoro by se dalo říci, že toto předsedovi vlády nepřísluší a že by se měl věnovat spíše strategickému plánování na padesát let dopředu a korigování činnosti jednotlivých ministrů, ale bohužel. Jeho dosavadní profesní profil ve funkci premiéra obsahuje jen ochranu vlastní zadnice před sesazením brněnským hejtmanem Michalem Haškem a hlavně před utopením v kauze OKD. A v podstatě až dnes, když ovládnutím Policie ČR konečně zamezil úspěšnému vyšetření svých zločinů, může se Bohouš ve chvílích, kdy si nebude prohlížet obsah tlustého střeva slaboduché Angely, tak se může plně věnovat našemu čipování.

Rozhodně si nepředstavujme, že ostrou propagaci a realizaci bude dělat přímo on. To samozřejmě ne. On sám nejlépe ví, jak je inteligentní a že by to dopadlo fiaskem jako u privatizace OKD, takže k tomu účelu raději zaangažuje tým poradců a nějakou tu spřátelenou PR agenturu. Až ta nám přes všechna média propláchne mozek, když zdůrazní všechny výhody a naopak chytře zamlčí všechna negativa propagovaného produktu. ...zkrátka tak, jak se dnes dělá reklama.

Možná si to někteří neuvědomují, ale čipovaný průkaz totožnosti a bezkontaktní platební karta spadají do téže technologické kategorie záznamu informací a tak reklamní kampaň na čipované občanky bude s velkou pravděpodobností podobná kampani na platební karty. Možná by se hodilo si ji, jen tak pro pořádek, pár slovy  připomenout.

Hlavními devizami bankovních účtů a platebních karet byly proklamovány bezpečnost našich peněz, dále to, že je máme stále u sebe a pro kreditní karty navíc to, že peníze máme, i když je vlastně máme. Zkráceně: bezpečí a pohodlí.

Dnes už někteří vědí, že hodně z toho je lež. Ukrást peníze z bezkontaktní karty je mnohem snazší, než čornout peněženku z kabelky s tím, že chmatáka "za ruku" nechytí ani Superman. Důvody, proč se oznámené případy vykrádání bezkontaktních karet nemedializují (pokud na to poškozený vůbec přijde), jsou celkem snadno pochopitelné.

Další nevýhodnou výhodou, kterou málo kdo zjistil je, že si peníze z účtu, kromě lapků, vysáváme také sami. Zní to blbě? Ano, zní, ale musím všechny zklamat - je to pravda. Těm, kteří sledují domácí rozpočty se jistě potvrdilo pravidlo, že nákup zaplacený platební kartou, díky psychologii nakupování, stojí o dost víc, než nákup zaplacený v hotovosti. Stručně to lze říci tak, že na kartu nakupujeme i věci nebo množství, které nepotřebujeme. Praktické výzkumy už dávno potvrdily, že když nám peníze za zboží zaplacené fyzicky neprocházejí rukama a tedy je nevidíme, tak nás výdej tak moc nebolí, jako u hotovosti. Proč nám banky v reklamních kampaních chytře zamlčely, že s kartou nevědomky podlehneme konzumu, je také snadno pochopitelné.

Třetím, co bychom si mohli osvěžit je i to, že za bezhotovostní platební styk každý obchodník platí bance určité procento, z námi zaplacené částky. Říkáte "Tohle by nás vůbec nemuselo pálit, protože to neplatíme přímo my, ale obchodník!"? ...ale bohužel - obchodník není hloupý a taxu banky za platební styk (čili to, že zákazník zamává platební kartou u pokladny) si samozřejmě promítne do cen veškerého zboží. Že to není fér? Inu, co na to říci? Holt i za možnost zamávat si, se dnes platí.

A úplně nejobecnější, ale snad nejdůsledněji zamlčovanou nevýhodou držení financí na bankovním účtu, je plná odevzdanost bance a slepá důvěra v to, že tato nezbankrotuje. Neuvědomujeme si to, ale pro většinu může být celkem nechutnou noční můrou představa, že se ráno vzbudí a platební karty nebudou akceptovány, internetový účet bude nedostupný a uzavřené ocelové mříže banky budou hlídat vyholené hlavy s IQ houpacího koně. My zatím ještě ne, ale Řekové už měli možnost se s touto životní zkušeností před několika měsíci seznámit celkem důvěrně. Už věří, že to je zcela reálná životní situace a počítám, že by si taky nevzpomněli na nějaké upozornění při podpisu smlouvy, třeba ve stylu: "Za specifických okolností, klient ztrácí na své peníze nárok".

Metody PR manipulace jsou sice drsné, ale v poslední době se příliš nezměnily a tak se pokusme zjistit, jaké klady nám Sobotkovi kamarádi v kampani na čipované občanky vyzdvihnou a co nám naopak zamlčí. Jejich základním zadáním totiž jistě bude to, abychom čipované průkazy bez velkého remcání přijali a pak rychle zapomněli, že je máme.

Proklamovaným přínosem čipovaných průkazů budou takové věci, jako že všechny údaje budou na jediné kartě, ale s tím, že data na ní budou pro případné zloděje, na rozdíl od současných občanek, skrytá. Tedy, že zcizený či nalezený doklad totožnosti bude pro nenechavce nepoužitelný. Dále nám mohou zdůraznit, že čip našeho průkazu bude pohodlně spojen se zdravotní kartou, sociálním, důchodovým a zdravotním pojištěním, bankovním účtem, půjčkami, úvěry a hypotékami. Na čip budeme vstupovat na úřady, bude možné cestovat dopravními prostředky, půjčovat si knihy v knihovnách, platit vstupné do divadel, galerií a muzeí, později platit všude a všechno. Díky takovému průkazu s čipem se budou moci penzisté dostat ke svým měsíčním důchodům a sociálně slabí ke svým dávkám, bude možné volit bez nutnosti vhození volebního lístku do volební urny, bude možné se snadno elektronicky podepsat. Čipovaná občanka nahradí všechny dosavadní průkazy včetně řidičského, zbrojního,  očkovacího a výhledově jistě i cestovní pas. Zkrátka, už nebudeme muset nikomu říkat co jsme a kdo jsme - úplně bude stačit vlastnit čipovanou občanku.

Mým oborem není reklama a proto mě více věcí nenapadá, ale to nevadí - není už náhodou to, co jsem uvedl, samo o sobě krásné? Všechny ty výhody jsou tak lákavé, že někteří z nás by jistě čipovanou občanku chtěli mít již včera! Proto, než se zítra, ve tři ráno postavíme do fronty na nové průkazy, bude dobré otočit minci na druhou stranu a říci si to, co nám Bohouš nepoví.

Nepoví nám, že data obsažená na čipu nejsou skrytá. Stejně tak snadno, jak se lze přijít o peníze z bezkontaktní platební karty s RFID čipem, tak úplně stejně lze číst data na čipu občanského průkazu a stejně tak lze takový průkaz zneužít.

Dalším faktem, který se do reklamy na čipované občanky nevejde je, že se staneme naprosto "průhlední". Čip RFID má totiž tu vlastnost, že ho lze přečíst i na dálku, přičemž vzdálenost, na kterou je čitelný, záleží jen na výkonu snímače (čtečky) čipů. Ty nejmenší a nejslabší, které se používají na vykrádání bezkontaktních platebních karet mají dosah kolem 50cm, ale ty silnější pracují už ve vzdálenostech kolem 10ti a více metrů.

Co to znamená? Znamená to v podstatě to, že policie, aby nás legitimovala, už nás nemusí ani zastavit. Úplně jim bude stačit opřít někam obušek s titulem Bc., případně zaparkovat nějaké vozidlo nebo umístit stabilní zařízení s výkonnou čtečkou čipů RFID a pokud budeme mít průkaz u sebe, budeme v podstatě nonstop legitimováni. Snadno na tomto základě může být pořízen záznam našeho pohybu v čase podobně, jako v americkém Seattlu, kde je již dnes, pod názvem White Box instalována sledovací síť, která registruje pohyb lidí na každém jejich kroku.

Je pravda, že pro někoho to může být stravitelné. Říká si "Vždyť je to policie, tak proč by mě nesledovali? Mě přeci vůbec nevadí život pod neustálým dozorem!".  Umím si představit, že i takoví se mezi námi vyskytují, ale stejně tak si umím představit ty, kterým život v policejním státě může vadit. Umím si také představit ty, o něco více informovanější, kteří vědí, jak snadná je dostupnost čteček čipů RFID a že nejen policie, ale v podstatě každý, kdo bude mít zájem, si ji může pořídit, zjišťovat data a dle vlastního uvážení užívat.

Tak tohle vše nám Bohouš neřekne a proto jsme si to museli říci za něj.

Promiň Bohouši.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře