Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Japonská opozice chce zakázat US jaderné zbraně

  • jukio-hatojama
Jukio Hatojama, předák japonské opoziční Demokratické strany, je v případě vítězství ve volbách připraven zahájit jednání o otázce amerických jaderných zbraní v Japonsku. Parlamentní volby se v Japonsku uskuteční o víkendu.

Hatojama narážel na „tajné", nicméně všeobecně známé ujednání mezi USA a Japonskem z doby po druhé světové válce, podle něhož USA mohou na japonské ostrovy přivézt jaderné zbraně, aniž by o tom Japonce vůbec informovali. Hatojama slíbil, že pokud bude zvolen a dostane se do čela kabinetu, bude o tomto problému „s pevnou rozhodností" jednat s Barackem Obamou nejpozději v září.

Hatojamovo prohlášení je další známkou stále větších rozporů mezi vládní Liberálně demokratickou stranou a opoziční Demokratickou stranou, a to hlavně v zahraniční politice. Zatímco liberální demokraté zachovávají status quo, opozice stále více zpochybňuje neotřesitelné postavení USA v klíčových diplomatických a vojenských otázkách a navíc chce zlepšovat styky i s dávnými soupeři v regionu, jakými jsou Čína či Severní Korea.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře