Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Karzáí prý zvítězil 72 ku 23 procentům

  • karzai-hamid
Oficiální výsledky voleb v Afghánistánu budou oznámeny sice až za několik týdnů, údaje z volebních místností naznačují, že Hamíd Karzáí ve volbách provázených obviněními z podvodů porazil svého protikandidáta Abdalláha Abdalláha drtivým poměrem 72 ku 23 procentům hlasů. Karzáí byl za favorita považován i v předvolebních průzkumech, ty mu ale přisuzovaly jen 36 až 44 procent hlasů.

Afghánská volební komise, která se tváří nezávisle, ale je celá jmenována prezidentem Karzáím, dostala až dosud 225 stížností na nedostatky v den voleb. Většinou pocházejí ze štábu Abdalláha Abdalláha, který poukazuje také na nepravděpodobný poměr neoficiálního výsledku hlasování. Komise slíbila, že se bude zabývat 35 „nejzávažnějšími" obviněními, která podle ní mohly mít vliv na výsledek.

Mnohé z podnětů vypadají seriozně a lze je dostatečně potvrdit i z nezávislých zdrojů. Patří k nim například vládní tvrzení o masové voličské účasti, obzvláště mezi ženami, v jednom  z venkovských okrsků, zatímco novináři přímo na místě takřka žádné voliče nenašli a zjistili navíc, že volební místnost ani není zařízena, aby mohla přijímat voličky.

Výsledky voleb v Afghánistánu budou dozajista srovnávány s červnovými prezidentskými volbami v sousedním Íránu, kde staronový prezident Ahmadínežád došel k vítězství také pochybnými cestami. Abdalláh však prý vyšel vstříc Američanům a slíbil, že proti své porážce nebude protestovat příliš ostře a nebude organizovat masivní demonstrace podobné těm íránským.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře