Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

USA chtějí v Africe vojenské základny

  • huilaryzumaxx
Výzvou k vytvoření „široké aliance" s Jihoafrickou republikou ukončila ministryně zahraničí Hillary Clintonová svou návštěvu JAR, kde mimo jiné jednala s prezidentem Jacobem Zumou. Jak konstatuje johanneskurský deník Mail and Guardian, hlavním smyslem její návštěvy v JAR byla agenda boje s AIDS a situace v Zimbabwe, nicméně na jejím předním místě jsou vojenské otázky. Clintonová chtěla získat jihoafrickou podporu pro kontroverzní Africké velení americké armády (Africom). USA mají svou jedinou vojenskou základnu v Africe v Džibuti a neshody afrických vůdců kolem Africomu prozatím vedly k tomu, že nyní sídlí v německém Stuttgartu.

Za prezidenta Thaba Mbekiho Jihoafrická republika americké vojenské základny v Africe odmítala, ale nyní americká vláda doufá, že Zuma zaujme vstřícnější postoj. Vztahy mezi JAR a USA za vlády George Bushe byly velmi odměřené, neboť členové Afrického národního kongresu (ANC) mají historicky problém ve vztahu k USA. „Označovali nás za teroristy," cituje deník jednoho z vysokých státních činitelů JAR, „což se nám samozřejmě nelíbilo. Za bývalého prezidenta Clintona se to zlepšilo, pak ale přišel Bush."

Barack Obama by měl Jihoafrickou republiku navštívit příští rok. Jihafrická vláda se ale na zlepšování styků s USA dívá zdrženlivě. "Musíme nejdřív zjistit, jakou roli v amerických plánech hrajeme," prohlásil poradce prezidenta Zumy. "Oni mají plány na dvacet, třicet, čtyřicet let a my se musíme přesvědčit, jak do nich zapadáme, pokud tedy vůbec."

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře