Ale pojďme nahlédnout do vod, kde poskytovatelé půjček loví své důvěřivé a naivní oběti nejintenzivněji. Musím konstatovat, že jako starosta a zaměstnavatel se dostávám do styku s případy, kde zůstává nad chováním institucí půjčujících peníze doslova rozum stát.  Mladíkovi, který se na první pohled nemůže chlubit příliš vysokým IQ, půjčily peníze snad všechny instituce, které na našem trhu se spotřebními půjčkami operují, a dnes všechny svorně, jako jeden muž, proti tomuto troubovi vedou státem posvěcené brutální exekuce. Musím podotknout, že se nikdy nejednalo o vysoké částky, které si hloupé trdlo půjčovalo, vždy to bylo jen pár tisíc, nicméně dnes se výše nesplacených pohledávek (za pomocí bezohledných sankcí a lichvářských úroků) vyšplhala na milión a cifra roste závratným tempem dál. Paradoxem tohoto příkladu je, že na tomto zoufalci si už nikdo nic nevezme a lze na něm dobře demonstrovat, jak tyto instituce parazitují na neinformované, naivní společnosti a vyrábí jednoho bezdomovce za druhým.

Bankovní ale i nebankovní instituce už celá léta dnes a denně krmí národ nabídkami lákadel typu „snadný úvěr bez ručitele“ za pomoci médií, e-mailů, telefonátů, ale také  prostřednictvím vylepených trhacích lístečků na kandelábrech. Výsledek tohoto parazitického chování je dnes zřejmý na každém kroku. Lidé si na spotřebitelských úvěrech, již půjčili neuvěřitelnou jednu miliardu. Podle mezinárodních měřítek se v Česku pohybuje 1,6 miliónu lidí na hranici chudoby, 90 000 nešťastníků na sebe vyhlásilo osobní bankrot a 21 000 osob ztratilo i střechu nad hlavou. Příčinu toho, proč lidé přichází o svůj majetek a mnohdy i o dům, lze  dohledat právě v nastavení bezohlednosti současného systému, který ve své podstatě kalkuluje s tím, že důvěřivý občan půjčku nesplatí a věřitel se bez problémů zahojí na jeho majetku. Dalo by se to celé přirovnat k hmyzímu predátoru s názvem kudlanka nábožná. Ta stejně, jako současní lichváři, naláká svého druha na milostné dobrodružství a v zápětí ho (ještě před dokončením milostného aktu) bez milosti sežere. 

Rád bych občanům poslal toto varování. Současný systém půjčování peněz je nemorálním svinstvem, které společnosti jako celku nepřináší žádný prospěch, ale jen škody a mnohdy i utrpení. Za tento stav je odpovědná politická reprezentace a nová Sněmovna by měla přistoupit k razantním krokům směřujícím k nápravě. Bankovní ale i nebankovní společnosti, které obchodují s penězi, se utrhly z řetězů státní moci a decimují jak státní ekonomiku, tak celou občanskou společnost. Současný úrokový systém je nehorázná lichva, která neustále devalvuje jakoukoliv měnu a společnost by měla přistoupit k revizi a postupné změně bankovnictví. Jednou z cest je jedna státem řízená centrální banka založená na neziskovém principu, která by měla jediný cíl. Finanční toky peněz směrovat přednostně do oblastí tvorby materiální produkce na podporu nových pracovních míst. Současný zavedený bankovní systém, přes který tečou peníze do ekonomiky, je zbytečným nenasytným mezičlánkem, který jen deformuje a brzdí společenskou prosperitu.   Chce to jen odvážného politika „s koulema“.

Dovětek: Slova ředitelky jedné nejmenované bankovní instituce: Občané si myslí, že banky zrušily mnoho neoprávněných bankovních poplatků a že se jim uleví. Ale už netuší, že banky si tuto „ztrátu“ zkompenzovaly zvýšením úrokových sazeb…..

Petr Havlíček

http://havlicekpetr.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=384201